Regeringen lancerer nyt statsligt mærke til skånsomme fiskere

0
REKLAMA

Fiskere, der skåner havmiljøet, kan nu sætte det statskontrollerede mærke NaturSkånsom på deres fisk. Det skal oplyse forbrugerne, støtte kystfiskeriet og beskytte naturen i havet.

– Vi kan købe alverdens grøntsager, kornprodukter og kød, hvor det tydeligt fremgår, hvis det er produceret bæredygtigt. Det skal selvfølgelig også gælde for fisk, og derfor er denne her ordning både tænkt som en støtte til forbrugeren, fiskeren og ikke mindst livet i havet.

Sådan siger fiskeri- og fødevareminister, Mogens Jensen (S), i en pressemeddelelse om regeringens nye mærke, NaturSkånsom, der skal beskytte naturen og give forbrugerne information om, hvordan deres fisk er blevet fanget. Skrubber, rødspætter og andre kystfangede fisk kan fremover få det statskontrollerede mærke på indpakningen.

Mærkningsordningen vil blive fulgt af en følgegruppe bestående af repræsentanter fra fiskerierhvervet, relevante natur- og miljøorganisationer, forskningsinstitutioner og Fiskeristyrelsen. Gruppen skal være med til at sikre, at ordningen lever op til forventningerne om bedre oplysning til forbrugerne, respekt for havmiljøet og udviklingen af det lokale, kystnære fiskeri.

Kræver kursus
De fiskere, der er med i ordningen, må udelukkende fiske med skånsomme redskaber som eksempelvis langliner, garn og flydetrawl, som skåner det sårbare og værdifulde miljø på havbunden, der er afgørende for et sundt økosystem i havet.

Fiskene skal være fra sunde bestande, og fiskerne i ordningen skal bestå et kursus for at sikre friske fisk af den højeste kvalitet.

– For at tage bedst mulig vare på vores egen sundhed, vores fælles klima og miljø, kommer vi ikke udenom at lave lidt om på vores madvaner og skære ned på kødet til daglig. Og her er fisk et rigtig godt alternativ. Med mærket sikrer vi høj kvalitet med stor respekt for fiskebestandene og havmiljøet, siger Mogens Jensen.

Danmarks Naturfredningsforening: Endelig en tilfredsstillende ordning
Mærket møder opbakning fra Danmarks Naturfredningsforening, der dog hæfter sig ved, at det er de færreste fiskere, der i dag kan leve op til kravene. Præsident Maria Reumert Gjerding håber ifølge Ritzau, at det kan få flere forbrugere til at stille krav til fiskerne, og at forbrugeren nu bliver påvirket af mærket og begynder at vælge de fisk, der fanges bæredygtigt. Samtidig skal fiskerne helst følge med.

– Vi er utroligt langt fra i dag. Hovedparten gør det desværre på en måde, der er rigtig dårlig for fiskebestanden og naturen, så der er lang vej endnu. Som forbruger er man lige nu ret fortabt. Der er ikke en mærkningsordning, der er god nok. Det er den her, siger hun til Ritzau.

NaturSkånsom kan findes på skånsomt fangede fisk fra i dag, mandag d. 2. november.

Fakta:
Fisk med mærket NaturSkånsom skal leve op til følgende krav:

•    Fisken skal fanges med skånsomme redskaber og være fra en bæredygtig bestand
•    Fiskekutteren må ikke være længere end 17 meter, og fangstrejserne skal være korte
•    Fiskeren skal bestå et kvalitetskursus

(Visited 2 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here