Vindmøller sætter fart på nordjysk erhvervseventyr og grøn omstilling

0
REKLAMA

Enorme mængder grøn strøm fra vindmøller får en stor rolle, når Hirtshals Havn vil indfri sine ambitiøse mål om at blive et knudepunkt for produktion og forbrug af grøn energi.

Hirtshals Havn vil være Europas grønneste havn, og nu tager den nordjyske havn endnu et skridt for at indfri sine målsætninger.

Havnen iværksætter nemlig et dialogbaseret udbud blandt danske og internationale investorer om rettighederne til at etablere op mod ni vindmøller, der fra 2027 giver mulighed for at levere grøn strøm til virksomheder på havnen og private borgere. Det oplyser Hirtshals Havn i en pressemeddelelse.

Havnen går derfor målrettet efter investorer, som sammen med havnen og andre virksomheder vil bidrage til at gøre Hirtshals til et omdrejningspunkt for blandt andet produktion af grønne brændstoffer til skibsfarten.

“Vi går nu i dialog med potentielle investorer, der kan se en spændende business case i at opføre mellem fire og ni vindmøller på havnen. Vores førsteprioritet er et samarbejde med en investor eller et konsortium, der ikke blot vil opføre vindmøllerne og sælge strømmen, men som også vil tage aktiv del i den grønne omstillingsproces og forpligte sig til at udnytte strømmen fra vindmøllerne til aktiviteter på havnen. Vi kender ikke til tidligere eksempler, hvor der på den måde bliver stillet forventninger til eksterne investorer, men samarbejde er efter vores vurdering vejen frem, når der skal skabes et nyt erhvervseventyr,” lyder det fra CEO ved Hirtshals Havn, Per Holm Nørgaard.

De nye vindmøller, som alt afhængig af antallet bliver mellem 150 og 200 meter høje, får afgørende betydning for erhvervsudviklingen på havnen, da der skal bruges store mængder grøn strøm for at realisere planerne.

De nye vindmøller kan tilsammen producere 135-174 megawatt-timer om året, og vindmøllerne får tillige en af Danmarks bedste landbaserede placeringer på grund af den kraftige vind i området, hvilket giver en forventet lav produktionspris per kilowattime.

På havnens arealer er der allerede fire 4,2 MW vindmøller, der blev etableret i 2019 som de første kommercielle vindmøller i Danmark.

The post Vindmøller sætter fart på nordjysk erhvervseventyr og grøn omstilling first appeared on FiskerBladet.

(Visited 8 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here