Danmarks største havforskningsskib fylder 40

  0
  Her et billede af Dana IV fotograferet fra Helsingborg under sejlads i Øresund den 24. juni 2014. Foto: Per Körnefeldt
  REKLAMA

  Danmarks største havforskningsskib runder et skarpt hjørne. I februar og marts 2021 er det 40 år siden skibet løb af stablen på Århus Værft, tog på jomfrurejse og prøvesejladser og fik en festlig modtagelse i sin hjemhavn, Hirtshals. Det skriver DTU Aqua på sin hjemmeside.

  I februar-marts 1981, hvor havforskningsskibet Dana IV blev præsenteret for offentligheden, blev skibet i flere aviser blandt andet kaldt ”det mest avancerede skib af sin art i Europa” med “computers til behandling af måle- og analyseresultater” og “plads til 10 videnskabsmænd”.

  Siden er der kommet flere computere og mere avanceret måleudstyr ombord på Danmarks største og eneste oceangående forskningsskib, og “videnskabsmændene” er erstattet af forskere af begge køn.

  Danas primære opgave har gennem årene været at overvåge fiskebestandene og de biologiske og fysiske forhold i havene omkring os, ligesom skibet også bruges til togter til Grønland, og det har været på åleekspedition til Sargassohavet ud for Florida.

  Skibet fik hjemhavn i Hirtshals, hvor det dog fik en lunken modtagelse af byens fiskeriforening, som tænkte, at der måtte være tale om en slags kontrolskib.

  40 år kan synes som ”ingen alder”, men for et skib  er 40 år så gammelt, at det både er økonomisk og praktisk umuligt at blive ved med at vedligeholde og modernisere skibet, så det kan følge med den teknologiske udvikling og udviklingen i lovgivningen.

  I efteråret 2020 besluttede Folketinget at afsætte 170 millioner kroner fra Forskningsreserven til “et nyt multidisciplinært og arktisgående forskningsskib”, der skulle være en erstatning for Dana IV.

  De bevilgede penge udgør cirka halvdelen af finansieringen, og DTU undersøger nu mulighederne for at få yderligere ekstern finansiering og skyder også selv penge i bygningen af skibet. Målet er, at Dana V kan lægge til kaj for første gang i Hirtshals Havn i 2025.

  (Visited 191 times, 1 visits today)

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here