Slut med at udvinde olie fra Nordsøen

  0
  Foto: Maersk Drilling
  REKLAMA

  Et bredt flertal i Folketinget har besluttet at sætte punktum for, at Danmark henter olie op af undergrunden i Nordsøen. Det skal ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) vise Danmark som et grønt foregangsland i hele verden.

  Fra 2050 vil Danmark ikke længere hente olie og gas op af undergrunden i Nordsøen. Det har et bredt flertal i Folketinget besluttet, og det betyder også, at den 8. udbudsrunde aflyses endegyldigt. Med aftalen bliver Danmark den hidtil største producent af olie og gas, der sætter en endegyldig slutdato. Det er hensigten at bruge beslutningen som springbræt for en global lederrolle i arbejdet med udfasningen af olie og gas. Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

  – Jeg vil gerne takke partierne for deres konstruktive tilgang til forhandlingerne. Aftalen sætter en ny, grøn kurs for Nordsøen, og rammer samtidig en rigtig god balance, og det tjener alle til ære. Vi sætter nu et endeligt punktum for den fossile æra, og tegner en lige linje mellem vores aktiviteter i Nordsøen og Klimalovens mål om klimaneutralitet i 2050. Aflysningen af både 8. udbudsrunde og alle fremtidige udbudsrunder betyder også, at det er slut med, at staten aktivt går ud og inviterer til fossil efterforskning. Samtidig nagler vi de resterende regler fast for den nuværende produktion, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

  Udover regeringen har Venstre, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Konservative underskrevet aftalen. Ifølge Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet skaber aftalen sikkerhed for branchen ved at låse de resterende regler fast frem til 2050. Den omfatter bl.a. også en indsats for vækst og udvikling i Esbjerg-området, et samarbejde med branchen om mulig elektrificering af den eksisterende produktion, nedlæggelse af Åben Dør-området samt et initiativ om CO2-lagring Nordsøen.

  – Det er utrolig vigtigt, at vi nu har et bredt flertal bag aftalen, så der ikke længere hersker tvivl om mulighederne og vilkårene i Nordsøen. Der er særligt i Esbjerg-området mange mennesker beskæftigede i sektoren, og nu er der ro på bagsmækken, så de selskaber og investorer, der er involverede i Nordsøen, får stabile rammer at arbejde indenfor. Samtidig vil vi løbende hjælpe de mennesker, der i dag er beskæftigede i oliebranchen videre til nye jobmuligheder f.eks. gennem efteruddannelse. Aftalen indeholder spændende muligheder for at udnytte de gamle olie- og gasfelter til CO2-lagring, hvor der også er et stort jobpotentiale, endda i samme område og for samme faggrupper, siger Dan Jørgensen (S).

  (Visited 16 times, 1 visits today)

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here