Danske kystfiskere på tærsklen til millioner

0
REKLAMA

Noget tyder på at den danske stat og dermed politikerne er ved at bløde op i sagen omkring det certificerings kaos der hersker i forhold til eksport af læbefisk til norske dam- og havbrug. Som reglerne er i dag er det ulovligt ifølge en EU-regel, som Norge er tilsluttet, at flytte eller eksportere læbefisk uden gyldigt sundhedscertifikat. Her gør de samme forhold sig gældende som var det svinepest der i øjeblikket plager tyskerne. Pesten er et ”NO GO” ind over landegrænsen til Danmark. Det vil være forbundet med en katastrofe for dansk landbrug med milliardtab til følge. 

Af Jens Nørgaard

Nu tyder noget på at den danske fiskeriminister Mogens Jensen, (S), vil bløde op på reglerne for så vidt angår læbefisk. På Christiansborg forventer man et udspil inden årsskiftet. Læbefisk er dygtige fortærer af lakselus som med jævne mellemrum hærger i Norge. Læbefisk er vilde med lusene. Nordmændene forsøger at bekæmpe lusene i deres ørredfarme med havkarussen, (Læbefisk: red.), og ved brug af robotstyrede våben. 

Sagen går tilbage til 1960’erne hvor de fleste danske ørreddambrug var hærget af viral hæmoragisk septikæmi (VHS) en virussygdom, også kendt som ”Egtvedsyge. En omfattende bekæmpelse af VHS blev iværksat. I 80’erne var 90 procent af danske dambrug virusfri. De sidste 10 procent var svær at få bugt med. 

Årligt udbrød der nye tilfælde især omkring dambrug ved Vejle Å og Skjern Å. EU godkendte et bekæmpelsesprogram og bevilgede de økonomiske midler via den Europæiske Fiskerifond. Indsatsen lønnede sig – Danmark opnåede status som værende fri for VHS.

Du kan læse resten af historien i novemberudgaven af Fiskerbladet her.

(Visited 6 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here