Den første redningsaktion fandt sted fredag blot ti timer efter, at Ocean Viking nåede frem til området i den centrale del af Middelhavet. Skibet blev alarmeret via NGO-organisationen Alarm Phone, der var i kontakt med de italienske og maltesiske koordineringscentraler for redningsaktioner, skriver Læger uden Grænser på sin norske hjemmeside.
I den første redningsaktion samlede skibet 85 flygtninge op, heriblandt 25 børn og fire kvinder.
De befandt sig på en overfyldt gummibåd omkring 60 sømil nord for Libyens kyst.
Mindre end et døgn senere, måtte Ocean Viking i aktion igen. Denne gang blev også 85 personer i havsnød reddet ombord på skibet. Heraf var næsten halvdelen børn under 18 år, “bekymrende mange var mellem 13 og 15 år,” skriver Læger uden Grænser.
Søndag reddede mandskabet ombord på Ocean Viking yderligere 81 flygtninge på vej over Middelhavet, rapporterer NRK.
Da det i løbet af weekenden lykkedes organisationen at få kontakt til de libyske myndigheder bad myndighederne skibet om at sejle tilbage til Libyen med flygtningene, “noget, der er i strid med folkeretten,” skriver organisationen.
“Vi vil aldrig returnere mennesker til Libyen. Vi ved, hvilke forfærdelige forhold disse mennesker flygter fra. Vi ved, at situationen er så desparat, at de føler, at deres eneste chance for at overleve er at flygte over havet,” siger Karine Nordstrand, læge og præsident for Læger uden Grænser i Norge.
Hun efterlyser en indsats fra de europæiske lande.
“Så længe europæiske myndigheder ikke kommer frem med humane og bæredygtige løsninger, vil mennesker fortsat blive tvunget til at forsøge sig på denne dødelige rejse. Vi vil ikke sidde og se på, at mennesker drukner,” siger Nordstrand.
Læger uden Grænser ved endnu ikke, hvor de skal sætte flygtningene i land. Men de norske myndigheder afviste allerede fredag en henvendelse fra den italienske regering om at tage i mod dem.
De italienske myndigheder praktiserer en hård linje overfor private redningsskibe, der forsøger at sætte flygtninge i land. Kaptajnen risikerer bøder op til ca. 1 mio. euro og beslaglæggelse af skibet.
Kilde: Læger uden Grænser og NRK.