Flydende atomkraftværk til Østsibirien

  0
  REKLAMA

  Her skal værket supplere den eksisterende kapacitet i Chukotka regionen og erstatte et forældet atomkraftværk.

  Bugseringen begynder i løbet af denne måned og sker ifølge Rosatom med assistance fra en mindre flåde af bugserfartøjer.

  Flere vestlige miljøorganisationer, herunder Bellona og Greenpeace, har gentagne gange udtrykt bekymring for projektets sikkerhed – Greenpeace har ligefrem døbt Akademik Lomonosov ”Chernobyl on Ice”.

  Frygten er, at en uventet begivenhed kan afbryde reaktorernes kølesystemer og fører til en nedsmeltning af reaktorkernerne. Rosatom, der ejer Akademik Lomonosov, afviser kritikken og fastholder at det flydende atomkraftværk er meget sikkert.

  Det skabte sidste år stor opmærksomhed, da det flydende atomkraftværk i maj blev bugseret gennem dansk farvand, på vej fra Skt. Petersborg, hvor det er bygget, til Murmansk, hvor indladningen af atombrændslet fandt sted.

  Akademik Lomonosov har været 12 år undervejs og har angivelig kostet 480 millioner dollar. Omkostningerne ventes dog at blive en del lavere, hvis der bliver bygget flere flydende atomkraftværker af samme type.

  To statsejede kinesiske selskaber siges at være i gang med et storstilet byggeprojekt, der skal munde ud i mindst 20 flydende atomkraftværker.

  Redaktionen

  (Visited 7 times, 1 visits today)