Hvis Danmark udvinder mindre olie og gas, vil andre lande udvinde mere. Men der er alligevel klare klimamæssige argumenter for at aflyse den nuværende – og fremtidige – udbudsrunde, mener Klimarådet.
”Jagten på nye olie- og gasfelter i Nordsøen kan skade Danmarks klimamæssige troværdighed på den internationale scene. Ved at fortsætte udbudsrunderne i Nordsøen risikerer vi at udvande den status som foregangsland, som Danmark opnår gennem ambitiøse reduktioner af drivhusgasudledninger inden for Danmarks grænser. Dertil kommer en række klimamæssige og økonomiske aspekter, der gør, at vi samlet set anbefaler, at 8. udbudsrunde og efterfølgende udbudsrunder aflyses,” siger Peter Møllgaard, der er formand for Klimarådet.
Klimarådet har udarbejdet rapporten efter ønske fra regeringen, der har bedt om en faglig vurdering, inden en politisk beslutning om en mulig afbrydelse af 8. udbudsrunde skal træffes.
Og Klimarådet peger på fire aspekter, der har ført til anbefalingen om aflysningen:
– For det første kan et stop for ny efterforskning styrke troværdigheden om 70- procentsmålet og udgøre et stærkt klimapolitisk signal internationalt.
– For det andet gavner det samlet set klimaet, at Danmark producerer mindre olie og gas, selv om andre lande delvist modvirker dette ved at producere mere som reaktion.
– For det tredje er prisen for hvert globalt sparet ton CO2 med stor sandsynlighed ikke højere end de dyreste reduktionstiltag, som skal til for at opfylde 70-procentsmålet.
– Og for det fjerde tyder meget på, at statens indtægter fra fortsat oliejagt ikke er så afgørende, som de tidligere har været for statskassen.
Regeringens støttepartier har på forhånd meldt ud, at de ønsker et stop for 8. udbudsrunde.
Kilde: Klimarådet