Storebæltsfærge på vej tilbage til Halsskov

  0
  REKLAMA

  Planerne om at bringe M/F Broen tilbage til Halsskov og give den en fast placering i færgeleje 2 ved den bevarede gamle tilkørselsrampe i havnen behandles som lukkede punkter i det politiske system i Slagelse kommune, erfarer dagbladet Sjællandske.

  Ifølge mediet går planerne ud på at gøre Broen landfast med sand omkring sig i det gamle færgeleje. Her skal den – efter planen – fungere som hjemsted for foreningerne i vandsportscenteret, være udstillingscenter og servere den berømte – eller måske snarere – berygtede storebæltskaffe.

  Der er dog et stykke vej endnu, til planerne eventuelt kan realiseres. Således har ejerne af færgen, Jesper Kjær Andersen og Poul Kjærgaard ifølge avisen endnu ikke blevet kontaktet i sagen.

  “Nej, jeg har ikke hørt om planer i Halsskov Havn, men det ville da være rigtig dejligt, hvis det blev sådan, for vi er meget interesserede i at få bevaret dette stykke unikke danske færgehistorie, som det længe var planen at gøre i Nyborg,” siger 46-årige Jesper Kjær Andersen til Sjællandske.

  Heller ikke Slagelses borgmester, John Dyrby Paulsen (S), vil løfte sløret for planerne, men siger dog, at der skal træffes en hurtig beslutning.

  Skrotværdien af færgen anslås til at ligge på omkring 1,3 mio. kr.

  M/F Broen blev bygget på Frederikshavn Værft i 1951 og indsat på ruten Nyborg-Korsør i 1952. For sin tid var det en topmoderne færge: En hurtig, isbrydende færge med plads til 70 biler. Den sejlede på ruten Nyborg-Korsør til 1957, hvor bilfærgerne flyttede til Knudshoved-Halsskov.

  Færgen sejlede her indtil 1966, hvor den blev indsat på Århus-Samsø-Kalundborg-overfarten. Her sejlede den indtil 1992, hvorefter den fik en ny funktion som diskoteksfærge – bl.a. i Aarhus havn. Siden foråret 2015 har skibet ligget i Nyborg.

  M/F Broen er generelt meget velbevaret. I det ydre står færgen stort set i sin oprindelige form. På vogndækket er der indrettet diskotek – men i form af en opsat indre skal, hvorfor både dørk og loft er intakte.

  Maskinrummet er også fuldstændig intakt – endda med værksteder – ligesom rygersalonen, kommandobroen og kongesalonen samt kahytterne i nederste dæk er forholdsvist velbevarede. Færgen har aldrig været udsat for gennemgribende ombygninger og har således en høj grad af autenticitet.

  Spørgsmålet er nu, om M/F Broen får et nyt liv i det gamle færgeleje – eller hugges op. Fortsættelse følger.

  (Visited 5 times, 1 visits today)