Stor donation realiserer nyt havforskningsskib

  0
  Her et billede af Dana IV fotograferet fra Helsingborg under sejlads i Øresund den 24. juni 2014. Foto: Per Körnefeldt
  REKLAMA

  En donation på 50 millioner kroner fra A.P. Møller Fonden bidrager til at realisere Danmarks nye oceangående forskningsskib. Det skriver DTU i en pressemeddelelse.

  Med et nyt topmoderne oceangående forskningsskib, der også kan sejle i Arktis, kan danske havforskere fortsætte med at tilvejebringe vigtig viden om blandt andet klima og bæredygtigt fiskeri.

  Det nye skib kan snart komme på bedding, takket være en donation på 50 millioner kroner fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal. Donationen supplerer statens investering på 170 millioner kroner og DTU’s egen investering på 100 millioner kroner.

  ”Vi er meget glade for omsider at kunne bygge et nyt havforskningsskib. Det er en længe ventet drøm, der går i opfyldelse,” siger DTU’s rektor Anders Bjarklev.

  Det nye skib skal erstatte det nuværende forskningsskib Dana IV, der efter 40 år på havet skal på pension. Med et nyt multidisciplinært forskningsskib får danske havforskningsmiljøer en moderne forskningsinfrastruktur i verdensklasse  med en global og arktisk aktionsradius, som kan understøtte forskning i oceanografi, maringeologi, fiskeri og klima og give en øget forståelse af havets kredsløb.

  ”Med det nye skib er Danmark i stand til at fortsætte sin mere end 100 år lange tradition for havforskning. Det er forskning, som bl.a. sikrer en bæredygtig udnyttelse af havets ressourcer, og som bidrager til forståelsen af klimaet og konsekvenserne af klimaforandringerne,” siger Anders Bjarklev.

  Med A.P. Møller Fondens bevilling følger en ambition om, at forskningsskibet skal kunne drives af grøn fremdriftsteknologi. En ambition, som blandt andet flugter med fondens tidligere donation til Mærsk Mc-Kinney Møller Center for Zero Carbon Shipping.

  Det nye forskningsskib skal bygges i en høj isklasse. Det betyder, at skroget forstærkes, så fartøjet kan sejle i de isfyldte farvande i Arktis.

  ”Det har stor betydning for forskningssamarbejdet mellem Danmark, Grønland og Færøerne om bl.a. bæredygtigt fiskeri, at det nye skib også kan sejle på hav med isdannelse. Derudover foregår også en del af de togter, der vedrører klimaforskning, i de arktiske egne,” siger Anders Bjarklev.

  Danmark har desuden sammen med de øvrige arktiske stater et særligt ansvar for at beskytte og sikre en fredelig udvikling i den arktiske region, og dette omfatter bl.a. en stærk forskning.

  Den statslige finansiering faldt på plads i efteråret 2020 som følge af en bred politisk opbakning til at bruge en del af forskningsreserven til formålet.

  ”Vi er utroligt glade for, at uddannelses- og forskningsministeren kunne samle et bredt flertal til at prioritere finansieringen af en nødvendig forskningsinfrastruktur, som Danmark får glæde af mange årtier frem,” siger Anders Bjarklev.

  (Visited 107 times, 1 visits today)

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here