Bomber fra Anden Verdenskrig fundet ved Femern-byggeriet

  0
  Arkivfoto: Sund og Bælt.
  REKLAMA

  To bomber fra Anden Verdenskrig er blevet fundet tæt ved byggeriet af den nye tunnel i Femern Bælt mellem Danmark og Tyskland. Det skriver TV2 Øst.

  Der er fundet en flybombe og en dybdebombe i farvandet, hvor Femern-forbindelsen skal arbejde. Flybomben kan nemt flyttes af Forsvaret, men det er noget mere besværligt med den anden. Dybdebomben, der ligger på 29 meters dybde og indeholder cirka 60 kilo sprængstof, kan nemlig ikke flyttes, og den skal derfor uskadeliggøres, hvor den ligger.

  ”Arbejdet med at etablere tunnelen skal naturligvis gennemføres sikkert. Derfor vil den ueksploderede ammunition blive fjernet af Søværnets Dykkertjeneste,” siger Morten Kramer Nielsen, der er kommunikationschef i Femern A/S, til TV2 Øst.

  Det var under det forberedende arbejde til den rende, hvor de første tunnelelementer til sænketunnelen skal placeres i år 2024, at det opsigtsvækkende fund blev gjort med det specialudrustede fartøj Kamara, hvorfra en ubemandet mini-ubåd afsøger havbunden med kameraer og måleudstyr.

  Men selvom fundet i sig selv lyder vildt, så er det dog langt fra unormalt at støde på overraskende objekter i havbunden – og faktisk heller ikke af denne kaliber.

  Ifølge Søværnets Dykkertjeneste blev der efter Første Verdenskrig nemlig dumpet 10.000 miner i de danske have, og efter Anden Verdenskrig blev der smidt yderligere 40.000 miner i vandene omkring Danmark. Derudover er der dumpet ammunition og forskellige granater i søer og have, ligesom der er droppet flybomber i farvandene. Alt sammen har det siden ligget ueksploderet på havbunden, hvilket altså er en af grundene til, at undersøgelserne forud for bebyggelse er et vigtigt element i arbejdet.

  Begge bomber er fundet i dansk farvand ud for Lollands kyst, og derfor har Femers A/S indkaldt assistance til at fjerne bomberne af eksperter fra Søværnet Dykkertjeneste.

  (Visited 419 times, 1 visits today)

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here