Historisk: Tankskib sejler på dansk raps

0
Esbjerg Havn, arkivfoto. Foto: MEDVIND/Bent Sørensen
REKLAMA

I sidste uge blev skibet Key Bora tanket med dansk biodiesel – nærmere bestemt raps fra virksomheden Emmelev. Det er første gang, et skib i Skandinavien tanker biodiesel.

I Esbjerg Havn blev tankskibet Key Bora fredag fyldt med 16.500 liter biodiesel. Det er ifølge virksomheden Emmelev, der leverede den raps fra danske marker, som biodieselen bestod af, første gang et skib i Skandinavien sejler på ren biodiesel. Og raps og biodiesel som brændstof er generelt et særsyn som brændstof til havs i modsætning til andre transformer. Det skriver Maskinbladet.

Biodiesel produceret på raps fortrænger 72 procent af den CO2, som almindelig fossil diesel udleder. Det betyder, at Key Bora, der var på vej mod Amsterdam, vil være op til fem gange mere klimavenligt, end hvis der blev tanket ren fossil diesel, hvis det sejler på 100 procent biodiesel.

Alt biomasse fra rapsmarken anvendes i produktionskæden. Det primære produkt er foderkager, men også glycerin til den farmaceutiske industri. Biodiesel udgør således 20 procent af markens biomasse. Dermed er biodiesel-produktion også med til at styrke dansk foderproduktion og undgå øget sojaimport fra bl.a. Sydamerika.

(Visited 7 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here