Styrbar trawlskovl skal hjælpe miljøet

0
REKLAMA

En manuelt styrbar trawlskovl skal både reducere brugen af brændstof og skåne miljøet for fladfisk- og torskefiskere.

Esbjerg-virksomheden, MLD, står for det tekniske arbejde i udviklingen af en ny slags styrbar trawlskovl, der skal gøre fiskeri efter torsk og fladfisk mere skånsomt og samtidig skåne miljøet. Bag projektet står Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP) og DTU Aqua. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse. 

– Vi ved endnu ikke, hvor meget man kan reducere forbruget af brændstof, men det er formentlig omkring 10-20 procent. Ideelt set vil de nye, styrbare trawlskovle give både en miljømæssig og en økonomisk gevinst i kraft af det mindre brændstofforbrug, siger Barry O’Neill, som er seniorforsker og projektleder ved DTU Aqua, i pressemeddelelsen.

De nye trawlskovle kan styres manuelt, så de ikke rammer havbunden. Det betyder færre fysiske skader og en reducering brændstofforbruget, der reduceres yderligere ved, at man kan tilpasse trawlets position i forhold til placeringen af fiskestimer i vandsøjlen, så man kan fange fisken mere effektivt.

MLD har udviklet en prototype af de styrbare trawlskovle til fiskeri efter brisling og tobis. Det kræver dog yderligere specialisering og nedskalering at gøre skovlene brugbare til de mindre kuttere.

(Visited 8 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here