Politisk enighed om energiøer

0
Her skal vindmøllerne efter planen ligge. Foto: Klima,- Energi,- og Forsyningsministeriet.
REKLAMA

Et flertal har besluttet, hvor havvindmølleparkerne ved Energiø Bornholm skal placeres, og at der skal findes plads til en energiø og havvindmølleparker i Nordsøen.

– Energiøerne vil være med til at øge mængden af vedvarende energi markant, og samtidig vil vi gøre det muligt at transformere den grønne strøm til brændstoffer til den tunge transport både til lands, til vands og i luften. Energiøerne leverer med andre ord den grønne strøm, som er forudsætningen for fremtidens klimaneutrale Danmark og Europa.

Sådan siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse, efter et politisk flertal er blevet enige om, hvor havvindmølleparkerne ved Energiø Bornholm skal placeres. Samtidig er der enighed om at igangsætte undersøgelser af et stort område i Nordsøen, hvor der skal findes placering til en energiø og havvindmølleparker.

Ifølge Klima,- Energi,- og Forsyningsministeriet vil energiøerne tilsammen kunne tredoble dansk strømproduktion fra havvindmøller og forsyne cirka fem millioner husstande i Danmark samt nabolande med grøn strøm.

Vindmøllerne vil blive placeret omkring 20 km. syd og sydvest for Bornholm. I Nordsøen er partierne blevet enige om at starte forberedelserne til forundersøgelserne for energiøen og havvindmøllerne. Øen og havvindmøllerne vil ligge mindst 60 km vest for Thorsminde. Den endelige beslutning om placeringen af øen og havvind i Nordsøen sker senest i foråret 2021.

Thorsminde Havn arbejder på at blive servicehavn for den kommende havmøllepark – læs mere om det her.

Energistyrelsen og Energinet vil nu begynde forberedelserne til de detaljerede undersøgelser af bl.a. havbunden og øernes og havvindmøllernes påvirkning af miljøet. De forventes færdige i 2024.

Fakta om energiøerne

  • Det blev med klimaaftalen for energi og industri i juni besluttet at opføre to energiøer med tilkoblede havvindmølleparker, der tilsammen kan levere 5 GW og vil kunne dække elforbruget i ca. 5 mio. hustande i Danmark og nabolande. De 5 GW er ca. tre gange så meget, som er i drift på havene omkring Danmark i dag.
  • Energiøen i Nordsøen starter på en kapacitet på 3 GW i 2030 og skal senere udvides til mindst 10 GW i takt med, at elforbruget stiger.
  • Energiøen ved Bornholm får en kapacitet på 2 GW. Begge energiøer skal sluttes til andre lande.
  • I Nordsøen forberedes forundersøgelser i et stort bruttoområde. Havvindmølleparkerne kommer til at ligge mindst 60 km fra Thorsminde. Området ligger længere ude i havet end området udbudt for Thor Havvindmøllepark.
  • I Østersøen vil Bornholm fungere som fysisk energiø, mens de tilknyttede havvindmølleparker bliver placeret syd og sydvest for Bornholm. Møllerne vil stå 20 km ud fra kysten syd for Rønne.

Kilde: Klima,- Energi,- og Forsyningsministeriet

(Visited 6 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here