Atomubåd tæt på at kollidere med færge

  0
  REKLAMA

  Hurtigfærgen Stena Superfast VII var den 6. november 2018 undervejs fra Belfast til Cairnryan, da den vagthavende officer observerede et periskop der bevægede sig på tværs af færgens sejlretning.

  Færgen foretog en undvigemanøvre der resulterede i, at de to fartøjer passerede hinanden med en afstand på kun 50 til 100 meter.

  Periskopet tilhørte en britisk atomubåd af Astute-klassen, der var på patrulje i farvandet i neddykket tilstand.

  Besætningen om bord på den avancerede ubåd havde observeret hurtigfærgen, men fejlbedømte ifølge havarirapporten fra The Marine Accident Investigation Branch færgens fart.

  Atomubådens vagthavende officer antog fejlagtigt at færgen sejlede 15 knob, mens den i virkeligheden sejlede 21 knob, og dermed langt hurtigere end beregnet af atomubådens besætning nåede det punkt, hvor de to fartøjers kurs krydsede hinanden.

  Ifølge rapporten bragte ubådens fejlberegning de 215 passagerer og 67 besætningsmedlemmer om bord på hurtigfærgen i fare, og havarikommissionen anbefaler på baggrund af hændelsen, at den britiske flåde gennemgår sine procedurer med henblik på at undgå en lignende situation i fremtiden.

  Redaktionen

  (Visited 4 times, 1 visits today)