Dansk fregat kan optrappe spændinger

  0
  REKLAMA

  “Det er meget sandsynligt, at den iranske ledelse opfatter vestlig, militær tilstedeværelse i Den Persiske Golf og Hormuzstrædet som bidragende til den spændte situation i området.” Sådan skriver FE i den trusselsvurdering, der er udarbejdet forud for Folketingets forventede godkendelse til udsendelsen af en dansk fregat og en helikopter til den fransk-ledede europæiske overvågningsmission, der skal medvirke til at sikre fri passage i det stærkt befærdede stræde.

  FE skriver i sin trusselsvurdering, at det er sandsynligt, “at de stærke spændinger mellem Iran og USA i området kombineret med kompleksiteten i luftrummet over og farvandet i og omkring Hormuzstrædet indebærer risiko for fejlfortolkninger og utilsigtede hændelser”.

  “Det kan i yderste konsekvens betyde beskydninger af både militære mål og civile i operationsområdet,” skriver FE.

  Der er ligeledes risiko for, at øget iransk flådeaktivitet rettet mod USA´s tilstedeværelse også kan komme til at inddrage flådeenheder fra den franskledede EMASOH-styrke.

  FE skriver dog, at truslen fra iranske angreb i forbindelse med danske maritime operationer uden for iransk territorialfarvand er lav, hvor i mod truslen er meget høj, hvis et danske overvågningsfly eller helikopter kommer ind over iransk luftrum, ligesom truslen fra cyberspionage og cyberkriminalitet betegnes som “meget høj” af FE.

  Det danske bidrag vil bestå af en fregat i Iver Huitfeldt-klassen med en bemanding på ialt 195 mand med tilhørende Seahawk-helikopter og en maritim indsatsindhed. Udsendelsen er planlagt til ca. fire måneder fra august 2020.

  Læs hele FE´s trusselsvurdering HER.

  (Visited 6 times, 1 visits today)