Sagen er da heller ikke helt almindelig. Hvad der for Stena Oil skulle være en banal overførsel af en last olie fra et charteret tankskib til et andet, endte som et mareridt.
Tankskibet Duzgit Integrity befandt sig i farvandet ved den lille østat Sao Tomé og Principe, hvor det skulle overføre lasten på 10.000 tons olie til et andet tankskib, Marida Melissa, der også var chartret af Stena Oil. Det fortalte kaptajnen til kystvagten, der først sagde ok til overførslen.
Men et par timer efter kom der helt anderledes signaler fra kystvagten. De to kaptajner blev ført i land og afhørt, mens skibene og lasten blev tilbageholdt. Stena Oil mente, der måtte være tale om en misforståelse.
Men østatens domstole slog fast, at der havde været tale om smugleri, fordi skibene havde befundet sig i statens territorialfarvand uden tilladelse. Kaptajnerne blev idømt tre års fængsel, mens bøden var på fem mio. euro og tolden på en mio. euro. Og så beslaglagde østaten så også lige den værdifulde last. Det skete i april 2013.
I oktober samme år blev den beslaglagte last så solgt. Køberen var danske Monjasa, der betalte 3 mio. dollar for lasten. En rigtig god pris.
Monjasa blev kontaktet af Stena Oils vicepræsident, der rasende lovede, at selskabet ville komme efter det danske bunkerselskab uanset tid og omkostninger.
Stena Oil hævdede i landsretten, at de mistede lasten på grund af “statsudøvet pirateri”, at østatens domme og konfiskation var absurde og at Monjasa var i ond tro og derfor er blevet mødt af et erstatningskrav på 6,5 mio. dollar.
Men Vestre Landsret afviste i marts Stena Oils påstande.
Ganske vist har Den Faste Voldgiftsret i Haag vurderet, at østatens sanktioner var ude af proportioner og urimelige, men det kan ifølge dommerne i Vestre Landsret ikke begrunde, at Monjasa skulle være erstatningsansvarlige for det tab, som Stena Oil led i sagen.
“Landsretten fandt, at de sagsøgte ikke var erstatningsansvarlige over for Stena Oil AB ved at have købt den konfiskerede olielast af Sao Tomé og Príncipe,” skriver Vestre Landsret i domsresumeet.
Nu bliver det så Højesteret, der skal tage stilling til den ganske ualmindelige sag.
Du kan læse Maritime Danmarks historie om sagen, da den kom frem i april 2013 HER.
Kilde: Ekstra Bladet/Vestre Landsret