Bornholm begejstret for havvindmølle-plan

  0
  REKLAMA

  Vindmølleparken kan i første omgang blive på 1 GW, men siden udvides med flere møller, så den samlede kapacitet kommer op på mellem 3 og 5 GW, nok til at forsyne op mod fem mio. husstande med strøm, skriver Politiken.

  Ørsted foreslår parken syd for Bornholm som et alternativ til etableringen af den kunstige “energiø” omgivet af hundredvis af møller, som regeringen og dens tre støttepartier har skrevet ind i deres forståelsespapir. Dét projekt er nemlig både teknisk svært og meget dyrt.

  Ørsted vil kombinere vindmølleparken med en fabrik, der kan omdanne grøn strøm til brændstof til f.eks. skibe og tung trafik for dermed at udnytte overskudskapacitet.

  Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, kalder det ifølge Politiken et “rigtig godt og konstruktivt” projekt, der dog kræver grundige analyser.

  “Det er langt mere realiserbart end de her luftige tanker om en kæmpestor energiø langt ude i havet, med 10 gigawatt eller mere. Udfordringen ligger i at finde egnede placeringer til store mængder vedvarende energi, der samtidig er tæt på nogle store forbrugscentre. Det er det her et eksempel på, at man kan,” siger professoren.

  I Rønne er direktøren for havnen begejstret for Ørsteds planer. Havnen er allerede udbygget med 150.000 kvadratmeter til offshore-vind aktiviteter.

  “Ørsteds forslag er god musik i vores ører. Vi har bygget et 150.000 kvadratmeter stort havneområde, som er øremærket offshore wind-aktiviteter og hvor kajerne har en bæreevne på op til 50 ton pr. kvadratmeter. Vi har derfor den rette infrastruktur til rådighed mhp. at levere akkurat det som offshore wind-markedet efterspørger,” udtaler Thomas Bendtsen, adm. direktør for Rønne Havn ifølge Søfart.

  Redaktionen

  (Visited 6 times, 1 visits today)