Styrmand så musikvideoer – Bum!

  0
  REKLAMA

  Sådan lyder konklusionen fra Storbritanniens Maritime and Coastguard Agency (MAIB) efter en undersøgelse af grundstødningen i juli i fjor, der gav alvorlige skader på skibets skrog og efterlod skibet på grunden i en uge.

  Rapporten beskriver, hvordan skibet på vej mod Portland Firth – strædet mellem Orkney øerne og Caithness i det nordlige Skotland – var på en sydligere kurs end den planlagte. Men det så styrmanden ikke, fordi han var mere optaget af musikvideoerne på mobilen end på den skærm, der kunne have vist ham, at skibet var på forkert kurs.

  Faktisk fulgte han ikke skibets kurs i omkring to timer, hvor han i stedet gloede musikvideoer – eller måske blundede ind i mellem – hedder det i rapporten.

  Da det endelig gik op for ham, at skibet var på en helt forkert kurs, valgte han en alternativ rute, der bragte skibet ind på en varetruende kurs. Det skete, fordi han alene stolede på data fra radaren og ikke på andre navigationsdata.

  Samtidig var navigationsalarmen på broen ikke slået til, ligesom der ikke var en udkigspost bemandet trods nattesejladsen.

  Og selvom styrmanden havde taget et hvil, inden han gik på vagt, havde han drukket alkohol og led af angst og rastløshed, siger rapporten.

  Om det at se videoer på vagten siger rapporten, at det “som en overfladisk betragtning kunne blive set som en måde at holde sig vågen på om natten alene på broen. Virkeligheden er imidlertid, at brug af mobiltelefon til adspredende formål er en betydelig distraktion i forhold til den kritiske sikkerhedsopgave, det er at overvåge skibets position,” konkluderer rapporten.

  Så kunne han lære det. På den hårde måde.

  Kilde: TradeWinds

  (Visited 6 times, 1 visits today)