Det kan vise sig at blive en dårlig forretning, hvis skibsejere tager prisen på råolie fra Mellemøsten som udgangspunkt i deres kalkulationer omkring scrubber-investeringer, viser en ny rapport.
En blanding baseret på raffineret råolie med lavt svovlindhold fra Kina kan nemlig bringe prisforskellen mellem olie med højt svovlindhold (HSFO) og skibsbrændstof med lavt svovlindhold (LSFO) ned på omkring 100 dollar pr. ton, ifølge en shippinganalytiker fra Shanghai.
Og dermed kan fidusen med at investere i scrubbere for at holde omkostningerne nede gå fløjten.
Disse investeringer tager nemlig, ifølge Drewry, ofte udgangspunkt i, at et ton LSFO i 2020 vil koste ca. 240 dollar mere end et ton HFSO.
En mindre prisforskel vil betyde, at det vil tage markant længere tid at tjene en scrubber-installation til mellem 3 og 5 mio. dollar hjem.
Shanghai-analytikeren Liu Xunliang bruger en capesize bulker som eksempel: 200 aktive dage om året med et dagligt forbrug på 48 tons og installationsomkostninger til en scrubber på 5 mio. dollar betyder, at investeringen kan tjene sig selv hjem på omkring to år med et prisspænd på 240 dollar.
Men introduktionen af den kinesiske lav-svovlsolie kan reducere dette spænd til omkring 100 dollar pr. ton. Og så vil det tage op mod seks år at hente investeringen hjem. Og det kan – påpeger analytikeren – være længere end scrubberens levetid.
Der er dog et problem. Den kinesiske olie er i øjeblikket belagt med meget høje toldafgifter af Kina. Så længe de er gældende, kan råolien med lavt svovlindhol ikke konkurrere med med priserne på verdensmarkedet.
Men analytikeren tror, at der er indikationer i retning af, at den kinesiske regering vil putte den mindre svovlholdige olie på listen over varer, der kan få skatterabatter. Det kan ske allerede i oktober og dermed gøre det muligt for kinesiske raffinaderier at konkurrere på verdensmarkedet.
Den attraktive råolie hentes op fra Kinas oliefelter i Daqing og Shengli og har et svovlindhold på henholdsvis 0,11 pct og 1 pct. IMO´s nye regler fastslår, at skibe ikke må benytte olie med et svovlindhold på over 0,5 pct. fra 1. januar 2020.
Går det som analytikeren forudser, kan kinesiske havne måske gøre Singapore rangen stridig som verdens førende bunker-destination.
Ifølge en oversigt fra juli fra Clarkson Research forventes 11 pct. af den globale handelsflåde (opgjort i bruttotons) at være udstyret med scrubbere i starten af 2020, stigende til 15 pct. med udgangen af året.
Det er primært de helt store skibe, der udstyres med rensnings-systemerne. Således fastslog en Alphaliner-rapport i juli, at alle større containerrederiet har valgt at benytte scrubbere på en mindre eller større del af deres flåder. 35,7 pct. af den globale flåde målt i teu-kapacitet har således fået scrubbere ombord.
Kilde: TradeWinds.