Udenrigsminister:Iran truer fortsat i Hormuz

  0
  REKLAMA

  Gibraltars frigivelse af det iranske tankskib kunne være starten på en opblødning af den konflikt, der siden tilbageholdelsen af skibet 4. juli har øget spændingerne mellem Iran og Storbritanien og dermed også skabt øget risiko for europæiske skibe i Den Persiske Golf.

  Den 19. juli tilbageholdt Iran det britiske flagede Stena Impero, der fortsat ikke er frigivet. Men danske skibe er ifølge udenrigsminister Jeppe Kofod ikke blevet truet.
  Det er Enhedslistens Eva Flyvholm, der har spurgt udenrigsministeren “om der er observeret konkrete trusler fra Iran mod danske handelsskibes frie sejlads gennem Hormuzstrædet og i bekræftende fald redegøre for disse”.

  I et skriftligt svar hedder det, at “Forsvaret Efterretningstjeneste (FE), oplyser, at FE ingen informationer har om konkrete trusler mod civil dansk skibsfart. FE vurderer dog samtidig, at det er muligt, at Iran vil angribe eller chikanere civile skibe i Hormuz-strædet, som en del af en iransk kalkuleret skalérbar strategi i operationsområdet.”

  Det var efter USA´s tilbagetrækning fra atomaftalen med Iran og genindførelsen af sanktioner mod landet, at spændingerne i Den Persiske Golf og Hormuzstrædet blev skærpet.
  De amerikanske myndigheder advarede i starten af maj om forhøjet risiko for amerikanske skibe i området og kort tid efter blev først fire skibe udsat for sabotage, og i midten af juni blev to tankskibe angrebet.

  I alle tilfælde beskyldte USA Den Iranske Revolutionsgarde for at stå bag angrebene, hvilket Iran afviste.

  Siden angrebene har USA forsøgt at samle en koalition af lande, der vil være med til at beskytte civile skibe i området, der er et vigtigt knudepunkt for verdens oliehandel. Storbritanien er allerede tilstede med flådefartøjer i området og opfordrer sine allierede i Europa til at bakke op.

  Det stillede udenrigsminister Jeppe Kofod sig tidligere positiv overfor, og synspunktet gentages i et svar til Folketingets Forsvarsudvalg.
  “Det er afgørende for en søfartsnation som Danmark, at der værnes om den frie sejlads. Formålet med et eventuelt dansk flådebidrag ville derfor i alle tilfælde være at bidrage til opretholdelsen af dette princip omkring Hormuzstrædet,” skriver ministeren i et svar til Eva Flyvholm.

  Redaktionen

  (Visited 8 times, 1 visits today)