Nyt dansk havforskningsskib på vej

  0
  Her et billede af Dana IV fotograferet fra Helsingborg under sejlads i Øresund den 24. juni 2014. Foto: Per Körnefeldt
  REKLAMA

  Med finansieringen på plads er det nu forventet, at et nyt dansk havforskningsskib, Dana V, vil stå klar i 2025. Det skriver DTU Aqua på sin hjemmeside.

  I efteråret 2020 faldt den statslige finansiering af et nyt oceangående forskningsskib omsider på plads. Det skal erstatte Dana IV, der er Danmarks eneste havforskningsskib, som kan besejle de arktiske have.

  Danmark har en lang tradition for havforskning, og med et nyt oceangående forskningsskib, der kan sejle i is, er Danmark i stand til fortsat at bidrage væsentligt til internationale forskningssamarbejder – og med sit eget skib er Danmark ikke afhængig af andre lande for at få adgang til den rette infrastruktur.

  Det nye skib, der følger i kølvandet på sine forgængere og derfor får navnet Dana V, bliver støjsvagt og skal leve op til de højeste krav til afgivelse af undervandsstøj, som kan påvirke akustiske sensorer. Skibet planlægges således med en række nye skrogmonterede sensorer samt en sænkekøl, hvor sensorer kan sænkes ned under luftbobler, som vil dannes langs skroget, ligesom sænkekølen giver mulighed for udskiftning af sensortyper uden dokning af skibet. Desuden vil skibet blive udstyret med moderne prøvetagningsudstyr.

  Dana V skal blandt andet hjælpe med kortlægning af havbunden for at opnå viden, der kan bruges inden for fiskeri, turisme, råstofindvinding og til eventuel fremtidig minedrift.

  (Visited 264 times, 1 visits today)

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here