M/S Museet for Søfart genåbning med modeudstilling

  0
  De blå striber var oprindeligt en del af uniformen i den franske flåde (1858). Takket være Coco Chanel og ikke mindst som her Jean Paul Gaultier er mønstret stadig i brug. Foto: Anna Palermo (Elite Model Management Paris)
  REKLAMA

  M/S Museet for Søfart åbner den 21. april dørene for en udstilling om havet og søfartens præg på moden. Det skriver museet i en pressemeddelelse.

  Søfarten og havet er en af modens allerstørste inspirationskilder. Fra matroskraver, striber og sømandstrøjer til kreationer af modeskabere som Jean Paul Gaultier, Coco Chanel og Iris van Herpen. Med særudstillingen ’OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år’ sætter M/S Museet for Søfart fokus på den maritimt inspirerede mode, og trækker tråde fra modetendenser og beklædningsgenstande til det maritime håndværk og søfartshistorien bagved. Museets hidtil største særudstilling ’OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år’ er en hyldest til havet, søfarten og det gode håndværk.

  ”Danmarks nationale søfartsmuseum skal ikke alene fortælle historier om skibe og last, men også om det aftryk søfarten sætter på hele vores kultur og identitet. De fleste danskere har en stribet bluse i klædeskabet eller et gammelt familiefoto af en dreng i matrostøj. Modeindustrien har stjålet med arme og ben fra søfarten, og bragt maritime traditioner og håndværk ind i de store modehuse, og også i vores garderobe og hverdag. Den historie ville vi gerne fortælle,” siger Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart.

  OCEANISTA spænder fra klassisk sømandsstrik til kjoler af mundblæst glas, knob eller tatoveringer. Udstillingen præsenterer både verdenskendte modehuse og helt unge danske talenter i et farverigt og magisk undervandslandskab af koraller, lyd og lys. Dermed henvender udstillingen sig især til alle der trænger til en oplevelse, værdsætter godt håndværk eller drømmer om at opleve internationale modeskaberes kreationer tæt på. En af stjernerne i udstillingen er en hat formet som et sejlskib af hattekunstneren, Philip Treacy, der bl.a. skaber hatte for den engelske dronning og Lady Gaga. Hatten er et kunstværk i sig selv, men peger også tilbage på 1770’ernes Frankrig, hvor Marie Antoinette og andre patriotiske damer satte sejlskibe ind i frisurer og hatte som en hyldest til den franske flåde. Sådan dukker søfartshistorien frem overalt i moden og i udstillingen, fortæller modeforsker Maria Mackinney-Valentin, der også er kurator på udstillingen.

  ”Moden og søfart har et langt og passioneret kærlighedsforhold. Det handler om at drømme sig til eksotiske verdener. Om en dedikation til håndværket. En smag for uniformer. Og så elsker moden den sexede sømand og den langtidsholdbare æstetik i søfartens kulturhistorie,” siger modeforsker og kurator, Maria Mackinney-Valentin.

  ’OCEANISTA – Havet & moden gennem 100 år’ åbner 21 april sammen med det øvrige museum. Udstillingen er forlænget til og med 28 november.

  (Visited 82 times, 1 visits today)

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here