Ørsted sikrer polske kontrakter til Baltica-havvindmølleparker

0
Arkivfoto: Ørsted
REKLAMA

De polske energimyndigheder har tildelt differencekontrakter til havvindmølleparkerne Baltica 3 og Baltica 2 med en samlet kapacitet på op til 2,5 GW. Det oplyser Ørsted i en pressemeddelelse.

Havvindmølleparken Baltica – det største havvindprojekt i den polske del af Østersøen, som består af de to faser Baltica 3 og Baltica 2 – kom i dag et stort skridt nærmere en realisering, da de polske energimyndigheder tildelte projektet en differencekontrakt (CfD) på maksimalt PLN 319,60/MWh i overensstemmelse med den forordning, som den polske klima- og miljøminister har udstedt, og den polske havvindlov. Dermed bekræftes det, at havvindmølleparken Baltica er blevet valgt til første fase af Polens ambitiøse udbygningsprogram for havvind.

Med en samlet kapacitet på 2,5 GW vil Baltica 3 og 2 kunne producere grøn strøm til fire millioner husstande i Polen.

I februar 2021 underskrev Ørsted og PGE en aftale om at indgå et 50/50-joint venture til udvikling, opførelse og drift af Baltica 3 og 2, som skal udvikles af de bagvedliggende investeringsenheder. Med forbehold for den endelige indgåelse af joint venture-aftalen og Ørsted og PGE’s endelige investeringsbeslutninger kan Baltica 3-fasen (op til 1 GW) blive idriftsat i 2026, mens Baltica 2-fasen (op til 1,5 GW) kan idriftsættes inden 2030. Tildelingen af differencekontrakten forudsætter endelig godkendelse af EU Kommissionen.

”Kontrakten til Baltica 3 og 2 er en stor milepæl for polsk havvind og for Ørsted og PGE’s fælles ambitioner i Polen. Når joint venture-aftalen er gennemført, glæder vi os meget til at levere disse vigtige infrastrukturprojekter og til at hjælpe Polen med at udnytte de store, grønne energiressourcer i Østersøen. Havvindindustrien kommer til at spille en nøglerolle i Polens omstilling til grøn strøm og har potentiale til at skabe tusindvis af arbejdspladser i landet,” siger Rasmus Errboe, regionsdirektør for Kontinentaleuropa i Ørsted.

“Formanden for det polske energitilsyns beslutning bringer havvindprogrammet og havvindmølleparken Baltica tættere på at blive en realitet. Polsk havvind har nu et solidt fundament, der kan udvikles på, og det er en prioritet for PGE Capital Group. I vores kontraktansøgning præsenterede vi også, hvordan vi agter at gennemføre vores investeringer i havvindmølleparker som førende i denne nye industri i Polen. Vi vil arbejde dedikeret på at styrke den lokale forsyningskæde,” siger Wojciech Dąbrowski, der er administrerende direktør for PGE Capital Group.

I dag har Polen ingen havvindkapacitet, men fremover forpligter landet sig til at installere 3,8 GW inden 2030 og op til 11 GW inden 2040, og analyser viser et potentiale på op til 28 GW i polsk farvand inden 2050.

(Visited 96 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here