Danske Havne om regeringsudspil: Der er plads til forbedring

  0
  Tine Kirk Pedersen. Foto: Danske Havne.
  REKLAMA

  Der er mange fine ting i regeringens udspil til fremtidsplanen for landets infrastruktur, men der er også plads til forbedring på udnyttelsen af potentialet i landet havne. Det siger brancheorganisationen Danske Havnes direktør Tine Kirk i en pressemeddelelse.

  Der er mange fine ting i regeringens udspil til fremtidsplanen for landets infrastruktur, men der er også plads til forbedring på udnyttelsen af potentialet i landet havne.

  ”Havne er en vigtig og lidt overset del af den danske infrastruktur. Godt 90 procent af importen og eksporten til og fra Danmark går via de danske havne. Derfor er det glædeligt, at udspillet om infrastruktur frem mod 2035 lover en kortlægning af de danske erhvervshavnes rolle og betydning. For der er et stort, uudnyttet potentiale i havnene, det føler jeg mig overbevist om”, siger Tine Kirk, direktør i brancheorganisationen Danske Havne.

  Kortlægningen af energiinfrastrukturen i de danske havne var et af ønskerne fra Det Blå Danmark, men samtidig savner organisationen en klarere prioritering af grøn omstilling i regeringens plan

  ”Jeg har været imponeret over denne regerings fokus fra dag ét på grøn omstilling og ambitiøse klimamål. Derfor kunne planen godt have taget fat i Danmarks styrkeposition inden for off-shore vind. Særligt fordi planen jo rækker 15 år frem. Vi har produktion af vindmøller i Danmark, Esbjerg Havn er Europas førende udskibningshavn til havvindmølleparkerne i Nordsøen og flere havne er servicehavne for vindmølleparkerne. Vi ser ind i, at vindmøllerne bliver større, og derfor skal sejlrenderne til havnene være dybere. Der er tusindvis af fremtidige jobs i vindsektoren, og skal vi realisere det potentiale, skal også den blå vej til søs betragtes som en del af Danmarks infrastruktur. Når det er sagt, så glæder jeg mig meget over, at planen prioriterer adgangsvejene til havnene i særligt Kalundborg og Aarhus. Det er ønsker, der har været på tegnebrættet længe, så der er glæde og tilfredshed i særligt de havne.”, siger Tine Kirk.

  De danske havne betegnes som kritisk infrastruktur, og sådan har det også været under Corona-krisen. I den forstand fylder havnene og de mange udviklingsmuligheder desværre ret lidt i regeringens udspil, lyder det i pressemeddelelsen, hvor Danske Havne videre skriver, at de gerne havde set, at transport af gods på jernbane var blevet prioriteret som en del af de flere end 80 milliarder kroner, som regeringen vil afsætte til jernbaner.

  Blandt andet Fehmern-forbindelsen vil medføre mere gods på skinner, og her har Køge Havn et projekt, der skal håndtere aflæsningen af jernbanegods til videre transport på eksempelvis lastbiler. Uden realiseringen af det projekt er der en klar risiko for, at Danmark bliver et rent transitland, når det kommer til jernbanegods.

  ”Der er mange gode takter i udspillet, og vi håber, at lidt flere grønne projekter har fået mere plads, når det hele er forhandlet på plads inden sommer,” siger Tine Kirk.

  (Visited 13 times, 1 visits today)

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here