Fiskere og naturvenner vil frede 10 procent af dansk hav

0
Svend-Erik Andersen og Maria Reumert Gjerding. Foto: Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening
REKLAMA

Stop al fiskeri, udvinding af råstoffer og planlægning af nye vindmølleparker på 10 pct. af Danmarks havareal – et areal på størrelse med Sjælland. Sådan lyder et overraskende forslag fra Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening i en pressemeddelelse.

Måneders lange forhandlinger mellem fiskeriformand Svend-Erik Andersen og naturpræsident Maria Reumert Gjerding har banet vejen for en historisk aftale mellem de to tidligere ærkefjender, hvor natur- og erhvervsinteresser har bøjet sig mod hinanden og udarbejdet et detaljeret bud på, hvordan Danmark kan leve op til de internationale målsætninger om at sikre udpegningen af 10 procent urørt hav i Nordsøen, Skagerrak og Østersøen omkring Bornholm.

– Jeg er glad og stolt over, det er lykkes os at nå en historisk aftale. I Danmarks Fiskeriforening har vi i årevis arbejdet med bæredygtighed. En stor del af vores fiskeri er bæredygtighedscertificerede, og vi har reduceret vores co2-udledning med 60%. Med denne aftale tager vi endnu et stort skridt i en bæredygtig retning, siger han og fortsætter:

– Vi beviser, at sameksistens, hvor der både er plads til at pleje naturen og sikre fiskerierhvervet er muligt, når vi lytter til hinanden. Vi giver et markant løft til havmiljøet med respekt for de arbejdspladser fiskeriet skaber. Det håber vi, bliver startskuddet til en ambitiøs indsats for havmiljøet, hvor der tages fat om de store problemer vi oplever med eksempelvis kvælstof og anden forurening. Det er også vigtigt for havmiljøet.

I grove træk lyder forslaget på 26 områder, der bør erklæres som urørt hav. Det betyder, at der hverken må fiskes eller drives nogen form for erhvervsmæssig udnyttelse. De udgør omkring ti procent af havarealet i de tre farvande. I dag er det ifølge de to organisationer kun 0,03 procent af dansk havareal, der formelt er omfattet af forbud mod alle former for fiskeri.

(Visited 81 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here