Bornholm kan blive verdens første energiø

0
Rønne Havn. Arkivfoto.
REKLAMA

Bornholm kan blive verdens første energiø, men tempo er altafgørende. Sådan lyder det fra direktør i brancheforeningen Danske Havne, Tine Kirk Pedersen, i en pressemeddelelse.

Danmark er i førertrøjen, når det kommer til grøn omstilling og ikke mindst udnyttelsen af vinden fra vandet, og nu kan den danske regering også placere Dannebrog forrest i ræsløbet om at skabe Verdens første engergi ø.

En måske lidt overset detalje på side 2 i Folketingets tillægsaftale til Klimaaftalen i februar i år om energiøer er, at Bornholm kan blive Danmarks, og dermed verdens, første energiø. Aftalen indeholder nemlig en passus om, at hvis det nye energiø-projekt i Nordsøen trækker ud efter 2030, kan Bornholm aktiveres, først med energi til Sjælland, og derefter med muligheder for at levere til eksempelvis Tyskland – og det er overmåde positivt, mener direktør i brancheforeningen Danske Havne, Tine Kirk Pedersen.

”Tempo er afgørende. Der satses stort og offensivt på udnyttelsen af offshore-vind til f.eks. den nye Power-to-X-teknologi, der kan omdanne den grønne strøm fra havvindmølleparkerne og omdanne den til klimavenligt brændstof til skibe og fly. En høring i Folketinget for få uger siden gjorde det indlysende klart, at vi ikke skal vente men bare rykke frem på brættet,” siger hun.

En stor havmøllepark ud for Rønne med forbindelse til både Danmark, et af vores nabolande og en fabrik, der kan lagre strøm og lave elektrobrændstof til  fly og skibe. Det er hovedkomponenterne i en storstilet vision, der vil gøre Bornholm til verdens første energiø og gøre Danmark til frontløber.

På sigt omfatter visionen flere mølleparker og eventuelle kabelforbindelser til både Sverige og Tyskland i det, der kan nå op på 3-5 GW eller mere.  Et statsligt udbud afgør, hvem der skal føre planen ud i livet. Senere kan et land som Polen blive aktuelt som aftager af grøn strøm fra energiøen Bornholm.

(Visited 189 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here