Organisation: Problematisk at fiskere efterlader spøgelsesgarn i Limfjorden

0
REKLAMA

Efter selv at have undersøgt sagen nærmere i sommer mener foreningen Levende Hav, at der er et stort problem med efterladt garn i Limfjorden.

Fra 16. juli til 7. august i år sejlede miljøorganisationen Levende Hav ud fra Lemvig 14 gange for at dokumentere, at fiskere efterlader såkaldt spøgelsesgarn i Limfjorden. Begrebet dækker ifølge Levende Hav det forhold, hvor fiskerne mister/taber redskaber. Det gælder såvel garn såvel som tejner, ruser, langliner etc. og også trawl og vod. som sætter sig i vrag.

I alt lykkedes det foreningen at opfiske i underkanten af 300 garn på de 14 turde. Derudover blev bjærget redskaber som tejner, ruser, snurrevodstov og trawlgrejer. Det er foreningens vurdering, at op mod 90 procent af de opfiskede redskaber var udtjente garn efterladt af fiskere, som havde opgivet at få dem med hjem, fordi de var blevet så fyldte med tang og sten, at de ikke uden stort besvær kunne bjærges med de små joller, der bruges i fiskeriet på fjorden. De resterende 10 % vurderes til at være efterladt som følge af uheld, eller hvis ejeren er død.

I en rapport, Levende Hav har udarbejdet på baggrund af undersøgelserne, konkluderer foreningen i hårde vendinger, at der er tale om et generelt problem i området:

– Projektet lader ingen i tvivl om, at vi både kan og skal de efterladte spøgelsesgarn til livs, den praksis skal bringes til ophør, og det burde heller ikke være så svært. Her er der først og fremmest brug for en politisk indsats, hvor de ansvarlige for fiskeri- og miljøforvaltningen gør fiskerne det krystalklart, at den praksis skal ophøre, og sker det ikke, vil der skulle indføres restriktioner, står der blandt andet i rapporten, som kan læses i sin fulde længde her.

(Visited 5 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here