Seneste skud på stammen indenfor forskningsskibe

  0
  Foto: MEST Shipyard
  REKLAMA

  Det nye, færøske havforskingsskib, Jákup Sverri, kan foretage havundersøgelser af fiskebestanden og lave seismiologiske undersøgelser – og så er det næsten lydløst.

  Det færøske fiskeri- og havforskningsinstitut, ‘Havstovan’, kunne i weekenden døbe sit seneste nye havforskningsskib Jákup Sverri. Og det er efter alt at dømme ikke et hvilket som helst skib, som de færøske myndigheder kommer til at få glæde af.

  Det syv etager høje skib er 54 meter langt, 13,6 meter bredt og kan skyde 15 knob. Skroget er bygget i Litauen, mens MEST Shipyard på Færøerne har stået for det oprindelige design, detailtegninger mm. På baggrund af en række undervands støjmålinger kalder skibsværftet Jákup Sverri for “det sandsynligvis mest støjsvage skib i verden”.

  Skibet har været to år undervejs og er bygget med Silent-R-klassen, der skal sikre optimale muligheder for de bedste resultater i forbindelse med havundersøgelser. Skibets design, skrog, propel, motorer og det samlede udstyr er sammensat, så det giver minimal undervandsstøj. Hør selv i videoen herunder.

  Laboratorie og fitness-rum

  Skibet er udstyret med moderne fabriks, forsknings- og laboratoriefaciliteter og indrettet med plads til 25 personer. Der er både installeret møde- og fitness rum. Opholdsrummene består, udover messer, af 13 enkelt kabiner, ses dobbelt kabiner og hospitalsrum med to senge.

  Samtidig har skibet en sænkekøl, der muliggør, at udstyr kan sænkes tre meter under bunden af skibet. Udover at foretage havundersøgelser af fiskebestanden kan skibet også foretage seismiologiske undersøgelser for den færøske regering.

  Med Jákup Sverri i havn kan de færøske myndigheder pensionere dens forgænger, Magnus Heinason, som har været i brug siden 1982. Du kan læse mere om Jákup Sverri her.

  (Visited 19 times, 1 visits today)

  LEAVE A REPLY

  Please enter your comment!
  Please enter your name here