Fiskerne står på hovedet for at undgå torskefangst

0
Skipper Jesper Mandsberg ved sin faste plads på agterkanten af styrehuset. Herfra har han det rette overblik. (Foto: Jens Nørgaard)
REKLAMA

Kattegat har det godt – det har politikerne ikke! Det siger fiskeskipper Jesper Mandsberg, Hundested, og fortsætter: – Kattegat er ikke længere anbefalelsesværdigt – det sørger politikerne for! Så vidt skipperen fra det nordsjællandske. Hver gang fiskeriet bare viser et positivt tegn, sættes en stopper politisk. Dansk fiskeri er i alvorlig krise. Flere og flere lægger op grundet stress og psykiske problemer og mangel på økonomiske ressourcer. Det smitter af på antallet af skibe, der fisker fra Bøje 1 nord for Skagen til Kronborg i Syd.

Af Jens Nørgaard

-Vi gør alt for ikke at få torsk i vore trawl, fortæller Jesper Mandsberg. Min årlige kvoteandel på torsk er så lille – overskrider jeg min andel kan det få alvorlige konsekvenser. Jeg risikerer at blive bortvist fra Kattegat. Derfor skal bifangst af torsk ned på nul! Mit primære fiskeri er jomfruhummer. Det skulle det gerne blive ved med. Det er min trawler H273 Montana, der er hjemmehørende i min barndomsby Hundested, rigget til. I mine fangstredskaber er der derfor taget højde for minimal bifangst hvis overhovedet.

Danmarks socialdemokratiske fiskeriminister Mogens Jensen, lader sig ikke anfægte af fiskerne. Tværtimod vil han skærpe kontrollen i fiskeriet ved at installere kameraovervågning på fartøjerne. Det på trods af, at der ikke findes andre erhverv, der er så overvåget som netop fiskeriet. På skibene er der løbende forskellige kontrollanter med ombord på togterne, folk fra DTU, miljøkonsulenter, for ikke at glemme fiskerikontrollen. 

Oveni skal den enkelte skipper udføre et løbende skrivebordsarbejde i form af indberetninger af journaler til myndighederne over fangster opnået i diverse fiskeområder, siger Jesper Mandsberg. Arbejdstiden og omkostningerne der går med de bureaukratiske opgaver ligger på 15.000 kr. pr. år. Hvem betaler – lyder det i øvrigt sammenstemmende i den danske kutterflåde?

Eksporten på vej op 
I forvejen har myndighederne fået alle oplysninger elektronisk. Blandt dem der spørger er fisker Jesper Mandsberg, 49 år. Hen over sommeren har han brugt en stor del af tiden på at fiske jomfru hummer i trekants-området fra hjemhavnen Hundested op mod Anholt og ned til Gilleleje.

De største aftager af denne spændende skaldyrsspise er først langsomt ved at finde sig selv efter Corona-epidemien. Det er de sydeuropæiske lande med Italien, Spanien og Frankrig i spidsen som på denne specielle konsumvare er vore største eksportlande. Det afspejler sig også i priserne som desværre har set betydelig bedre tider. Da FiskerBladet seneste besøgte Gilleje svingede kg-priserne fra 26,00 kr. til 60,00 kr. kg.

Med Corona styrtdykkede priserne tidligere på året samtidig med at eksporten stoppede. Det var et chok som vi fortsat ikke har rejst os fra, fortsætter Jesper Mandsberg. Der skal arbejdes hårdt for blot tilnærmelsesværdigt at tjene de penge vi gjorde før krisen. Udgifterne er ikke faldet. Det at driver båd som min er dyrt. Der skal sejles 24-7. Det eneste positive der er at sige – olien har været med os – den er fortsat i det billige hjørne ellers kunne det ikke lade sig gøre at fiske.

Resten af artiklen kan læses i FiskerBladets online septemberudgave her.

(Visited 4 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here