Ville du være fisker?

0
Esben Sverdrup Jensen. Foto: DPPO
REKLAMA

Når man, som jeg, er vokset op i en af landets største fiskerihavne, så er det helt obligatorisk, at man på et tidspunkt i løbet af ungdommen overvejer en karriere i fiskeriet.

Af Esben Sverdrup-Jensen, direktør, Danmarks Pelagiske Producentorganisation

Karriere – er måske ikke helt det rigtige ordvalg. At være fisker er ikke et trin på karrierestigen eller et 9-16 job man bare tager. Fiskeri er et livsvalg og en identitet man lever døgnet rundt, året rundt. Et valg drevet af kærligheden til havet, til horisonten og det frie liv, til grejet og teknikken, til sammenholdet ombord og det sus det giver, altid at være på jagt. Men med suset og med forventningen om den store fangst, følger også faren for forlis, for økonomisk ruin og ansvaret for besætning og de mange familier der afhænger af fiskelykken. Selvom, der over den seneste 15 år er sket meget når det gælder sikkerheden om bord og når det gælder den økonomiske stabilitet i sektoren. Så er fiskeriet stadig et farligt erhverv og risikoen for økonomisk ruin er reel. Fiskeren lever på naturens, vejret, bankens og biologiens nåde.

Så hvorfor blev jeg ikke fisker? Selvom jeg har 10 fingre, så vender de ikke alle sammen den rigtige vej. Det blev bevist i forskellige ungdomsjobs på havnen i Hirtshals. Min horisont var i byen og i bøgerne.

Men måske, jeg kunne være blevet en udmærket fisker den dag i dag. Livet som fisker har været igennem en voldsom udvikling de seneste år. Det er langt fra nok at være søstærk med 10 gode fingre. I dag skal man udover fiskeriet, besætningen og banken også kunne håndtere avanceret teknologi, indberetninger, melderegler, EU-forordninger, nationale bekendtgørelser, certifikater og senest introduktionen af kameraovervågning. Fiskerens dagligdag og jobbeskrivelse ligner i dag, i højere grad en funktionærs. Administration, dokumentation og rapportering er blevet de helt centrale elementer i livet som fisker.

Det er helt rimeligt, at samfundet stiller krav til den moderne fisker og at fiskeriet følger med den generelle udvikling når det gælder ansvarlighed, gennemsigtighed og troværdighed. De forhold kan fiskerne og sektoren løfte, hvis vi får lov.

Udfordringen for dansk fiskeri, er at lovgivningen på fiskeriområdet ikke er fulgt med tiden. At fiskeriet ikke sidestilles med andre dele af erhvervslivet. For fiskeriet gælder helt særlige begrænsninger for hvorledes du må indrette din virksomhed, hvem der må eje den, hvem der må finansiere den, hvem der må købe den og hvad du som fisker skal beskæftige dig med i løbet af arbejdsdagen for at opretholde retten til at beholde din virksomhed. I dag kræver reglerne, at du som ejer, både skal være på dækket og lede og administrere virksomheden på én og samme tid. Det kan ikke lade sig gøre i en moderne virksomhed.

Hvis vi skal kunne udvikle dansk fiskeri i takt med resten af dansk erhvervsliv og hvis vi skal kunne finansiere og lykkes med at indfri målene om grøn omstilling i fiskeriet. Så bliver vi nødt til at frigøre os fra fortidens lovgivning og løfte dansk fiskeri ind i nutiden når det gælder de helt basale rammevilkår for ejerskab, finansiering og drift.

Folketinget skal i efteråret behandle ændringer til Fiskeriloven. Det er en gylden mulighed for at styrke rammevilkårene for dansk fiskeri og bringe sektoren ind i nutiden. Uden ændringer, drukner jagtinstinktet og kærligheden til havet i bureaukratiet, papirarbejdet og overvågningen.

Få af nutidens unge kommer til at vælge fiskeriet som livsstil – sålænge friheden er væk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here