Restriktioner og moderne IT-Teknik kvæler os ældre

0
Trawleren SG23 Liljen ved kaj i Bagenkop. Foto: Jens Nørgaard
REKLAMA

At være fisker har alle dage været friheden til at handle ud fra princippet om skånsomt fiskeri som gennem århundrede har været kendetegnet for danske fiskere. Det er gået i arv gennem generationer uanset du arbejder med trawl eller garn. I dag er det lige før bureaukraterne har fået overtaget i vort erhverv. Det er ikke længere folk med praktisk erfaringer i centraladministrationen der sætter politikerne plads på Christiansborg eller i Bruxelles.

Af Jens Nørgaard

Udsagnet kommer fra den snart 74-årige fiskeskipper og redder Egon Nielsen, SG223 Liljen af Bagenkop, som efter flere timers fiskeri sammen med bedstemanden Ebbe Jørgensen vest-sydvest af Langeland og om til Keldsnor Fyr på sydøstsiden af den langstrakte ø en tidlig morgen netop er gået i havn. Siden afgangen ved midnatstid – klokken nærmer sig otte om morgenen – er det blevet til lidt af hvert. De sidste par timer var rimelige. På to mindre træk blev det til 400 kg rødspætter, lidt ising samt skrubber. Havde vi haft omkring 300 kg torsk og tunger i første træk den nat skulle fangsten være indberettet til Fiskerikontrollen. Det skal ske senest 2 timer før ankomst til havn. Så kan kontrollen kan nå frem til Bagenkop fra Kolding. Herefter ville vi så kunne nå at lave to små træk yderligere i ventetiden efter rødspætter. Det ville så passe med kontrollens ankomst. Vi må hverken gå før eller senere i havn før kontrollanterne står der. Restriktionerne er der for at blive overholdt. Det gør, at jeg er ved at være ”mæt” af fiskeriet. De mange underlige forordninger fremmer ikke lige tilgangen til vort erhverv, fortsætter Egon Nielsen.

TUNGER I FREMMARCH

Priserne på de fisk vi fanger i øjeblikket er ikke noget at skrive hjem om. Ising ligger på 3-4 kr. pr. kilo. Skrubber på et par kroner kiloet og rødspætter på 10 kr. kiloet. På tunger henter vi en nogenlunde pris på 100 kr. pr. kiloet. Sidstnævnte fanger vi en hel del af. Det kunne tyde på at vandkvaliteten i vort område 22 er under en væsentlige forbedring i forhold til tidligere år. Den næsten 10,7 meter lange og 4 meter bredde trawler er i øvrigt bygget på Agger Værft i 1950 og siden ombygget til det fiskeri Egon Nielsen udfører i område 22. Fartøjet er udstyret med en 6 år gammel 130 hk Perkins motor.

På Kajen står sjakket af skærefolk parat til at tage imod. Med deres frisk slebne knive springer de ned på arbejdsdækket og tager for sig af de mange fiskekasser med rødspætter, skrubber og Ising. Nu skal der renses og skæres fisk alt imens turister og andet godtfolk samles på kajen for at købe de forarbejdede varer direkte fra skib. Tyskerne er ”vilde” med vore fisk og vi er ”vilde” med dem efter at grænserne igen er åbnet mellem vore lande, fortæller skipper Egon Nielsen.

Resten af artiklen kan læses i FiskerBladets online augustudgave her.

(Visited 2 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here