Festfyrværkeri på kajen i Grønlands hovedstad

0
Nybygninger fra Rødbyhavn her fotograferet i Hafnarfjörður nær Reykjavík på Island. (Foto: Peter Thias)
REKLAMA

Det skortede ikke på klapsalver og hurraråb samt festfyrværkeri i de sene eftermiddagstimer i slutningen af juni i Grønlands hovedstad Nuuk, da borgere i byen fik øje på den seneste nybygning, der nu indgår som en del af kystfiskerflåden hos den internationale fiskerikoncern Royal Greenland. Da kutteren fra værftet i Danmark først havde rundet klipperne ved indsejlingen til Nuuk ville begivenheden ingen ende tage.

Af Jens Nørgaard

Skibet ”Mille Kuka” havde på lidt over to uger tilbagelagt strækningen fra Rødbyhavn på Lolland og byggeværftet Bredgaard Boats via Færøerne og Island. Der er tale om en krabbe- og linebåd bygget i værftets foretrukne materialer glasfiber. 

Kutteren en bygget til den grønlandske fisker Anthon Egede som på opturen havde sin kone og søn med ombord. Sidstnævnte var med som besætning samt en bedstemand. Rederen skiftedes med at føre skibet sammen med den incharterede og navnkundige sønderjyske ”færgekaptajn” Peter Thias fra Sønderborg. Sønderjyden har overført flere nybyggede og brugte skibe på alle verdenshave. Det er kun få måneder siden han overførte et ”næsten” søsterskib ”Nukariit II” til ”Mille Kuka” til Paamiut på den grønlandske vestkyst. Den kutter indgår ligeledes i Royal Greenlands kystflåde.

”Mille Kuka” måler 14,99 meter i længden, bredden er 6,7 m og dybgangen 2,7 m. Skibets bruttotonnage er 36,6. Der er indrettet køjerum og bad til seks personer ombord. Hertil kommer kabys og et mindre dagrum. Derudover er der i bunden af fartøjet etableret et 58 m3 køle- og lastrum. Dieseltanken rummer 6000 liter og en ferskvandsbeholder på 1600 liter. Maskinen er en Volvo D13 på 500 hk. Generatoren er på 33 kW og havnegeneratoren på 10 kW. Kutterens servicefart er lige i overkanten af 10 knob.

Resten af artiklen kan læses ganske gratis i FiskerBladets online augustudgave her.

(Visited 10 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here