En sildemad – ja tak

0
Esben Sverdrup Jensen. Foto: DPPO
REKLAMA

Der er muligvis ikke noget bedre end en sildemad. Den er sund på alle parametre, den er klimavenlig, og så smager den helvedes godt. Er jeg farvet af mange år i fiskebranchen? Ja. Men sild har nu altid været ”comfort food” no. 1 i mit hjem. Prøv det; smør dig selv en sildemad, når der skal ro på tankerne efter en lang og hektisk dag, når job og unger går amok eller når du virkelig trænger til at forkæle familie og venner – det er yoga på rugbrød. 

Af Esben Sverdrup – Jensen, Direktør, Danmarks Pelagiske Producentorganisation

Der er desværre alt for mange der ikke forstår, hvor god en sildemad er, og dem, der forstår det, de glemmer det. Af samme årsag teamede vi op med damarks bedste frokoststed: Restaurant Palægade, en række andre engagerede sildeelskere, en forsker, en historiker, Jørgen Leth, Kirsten Birgit og de vilde folk hos salvador.dk. Målet: At lave den ultimative sildebog og nyfortælle historien om silden som Danmarks bedste fødevare og præsentere den på den fedeste og lækreste måde. Og det var lige præcis hvad vi lykkedes med: Sild al la Palægade. Et ”must have” hos enhver, der kan li at spise. 

Det skal være en ordentlig sild. Derfor har DPPO i de seneste år i samarbejdet med Hirtshals fiskefestival, Lykkeberg, Scandic Pelagic og Nordsøen Forskerpark om at skabe den bedste gammeldags modnede sild på markedet. Når Danmarks dygtigste fiskere møder nedarvede håndværkstraditioner og lokalt nordjysk engagement så lykkes man med sådan et projekt. Den gammeldags modnede sild er udgangspunktet for landets mest prestigefyldte sildekonkurrence: Årets Sild hvor førende frokostrestauranter fra hele landet dyster om at lave den bedste sildemad. I år løber konkurrencen af stablen den 20. september på Nordsøen Oceanarium i Hirtshals. Konkurrencen er åben for publikum, så hvis du elsker sild, så kom til Hirtshals i september.  Efter konkurrencen samarbejder de dygtige vinderkokke med Lykkeberg om at udvikle en version der kan gå på hylderne hos købmanden uden at gå på kompromis med smag og kvalitet. Resultatet kommer på gaden først i det nye år. Glæd jer.

Det er skideskægt at løfte i flok med kompromisløse kokke, vejrbidte fiskere, sildesavanter, forlæggere og lokale ildsjæle, men vi gør det ikke for sjov. Vi gør det fordi vi lever af at fange fisk og fordi silden er rugbrødet i vores forretning. Hvis ikke fremtidens forbrugere vælger silden til, så er der ikke noget grundlag for sildefiskeri og så er der ikke noget grundlag for vores forretning.  Vi på at vores sats på kvalitet og engagement til havs, på land, i bogform og på glas er med til at rykke lidt ved lysten til en sildemad. Læs mere om sildens verden og få inspiration til din næste sildemad på vildmedsild.dk. 

Artiklen er oprindeligt bragt i FiskerBladets augustudgave, som kan læses ganske gratis lige her.

(Visited 6 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here