DTU Aqua beder om information om laks med tegn på Red Skin Disease

0
Laks med Red Skin Disease (Foto Henrik Søndergaard / DTU Aqua)
REKLAMA

DTU Aqua vil gerne undersøge, om laks i danske vandløb viser tegn på sygdommen Red Skin Disease. Derfor beder instituttet lystfiskere om hjælp. Det skriver DTU Aqua på deres hjemmeside.

I sommeren 2019 blev der fanget laks i flere europæiske vandløb med tegn på en sygdom, som er blevet navngivet Red Skin Disease. Sygdommen viser sig hos laksen som et rødt udslæt på bugen og kan udvikle sig til sår og blødninger. Herhjemme hørte DTU Aqua om flere laks med lignende symptomer, og instituttet fik materiale fra én af dem.

Efter sommeren 2019 faldt antallet af rapporter fra Europa, men i år er der i de seneste uger igen kommet rapporter om sygdommen fra Irland, Norge, Skotland og Danmark. 

DTU Aqua er med i et større internationalt netværk, som prøver at finde ud af, hvor stort problemet er, og hvad sygdommen skyldes. Instituttet behøver derfor hjælp fra lystfiskere for at finde ud af, om sygdommen også findes hos laks i danske vandløb. 

På baggrund af de indkomne informationer vil DTU Aqua i efteråret 2020 offentliggøre en rapport om forekomsten af Red Skin Disease i Danmark. 

Sådan kan du hjælpe

Hvis du fanger en laks med tegn på Red Skin Disease eller finder én syg laks i et vandløb, opfordrer DTU Aqua til, at du gør følgende:

1. Indsend billeder og information via Fangstjournalen eller via mail

  • Er du registreret bruger af appen Fangstjournalen, kan du registrere fangsten af laks under fisketuren og samtidig udfylde feltet ”Red Skin Disease?”. Feltet findes under ”Indtast mere information”, når du indrapporterer en laks. Tilføj billeder af laksen og de syge områder der, hvor du tilføjer billeder til ”fisketuren”.  

  • Er du ikke registreret Fangstjournalen-bruger, kan du stadig anvende appen, hvis du henter den seneste version, Fangstjournalen 2. I så fald skal du registrere en ”Observation” og vælge ”Laks:Red Skin Disease”. Her kan du ligeledes bidrage med billeder. Hent Fangstjournalen i App Store, eller hent Fangstjournalen i Google Play

  • Du kan også sende en e-mail direkte til dyrlæge Tine M. Iburg, timi@aqua.dtu.dk med oplysninger om, hvor laksen er fanget samt vægt eller længde – gerne suppleret med billeder.

  • Tag gerne billeder af begge sider af fisken og også gerne nogle nærbilleder af forandringerne, hvis det er muligt. 

Uanset hvordan du indsender oplysninger og billeder, ender informationen hos DTU Aqua. 

Du er velkommen til at indsende information og billeder af en syg laks, selvom du er usikker på, om den har Red Skin Disease.  

2. Indsend evt. den syge fisk

  • Det vil være en stor hjælp for DTU Aquas arbejde at få hele fisk eller prøver af syge fisk til undersøgelse med henblik på at finde årsagen til forandringerne. 

  • Du kan sende eller bringe den hele fisk til DTU Aqua i Kgs. Lyngby. Læg fisken på køl (ikke frys) hurtigst muligt, og ring på tlf. 25 52 05 80 for nærmere oplysninger. Telefonen er bemandet alle hverdage kl. 9-15 (og ofte længere).

  • Er det ikke muligt at indsende den hele laks, vil DTU Aqua gerne have prøver af den aflivede fisk. Dansk Center for Vildlaks ved Skjern og Randers kan udtage prøverne. Ring venligst, inden du kører dertil (se kontaktoplysninger nederst på siden). Prøverne bliver sendt til analyse på DTU Aqua i Kgs. Lyngby. Du kan få fisken med hjem, efter at der er taget prøver. Hvis fisken varmebehandles, før den spises, udgør den ingen risiko.

Det er ikke muligt at aflevere fisk eller få udtaget prøver i weekender og på helligdage.

Hvis du oplyser navn, adresse og e-mail, får du et personligt svar om resultatet, når DTU Aqua har lavet undersøgelserne.

Syge laks tæller med i kvoten

Bortset fra Gudenå, hvor man må hjemtage alle fangne laks over mindstemålet, er der særlige regler for de vestjyske vandløb, der har opgang af laks. Det betyder, at kvotereglerne også gælder ved fangst af eventuelle syge laks. 

Desinficer dit fiskeudstyr

Hvis du fanger en laks med tegn på sygdom, uanset om det er Red Skin Disease eller andet, opfordrer DTU Aqua til, at du desinficerer fiskegrej, waders, net og andet udstyr, inden du fisker igen. 

Kilde: DTU Aqua

(Visited 5 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here