Vindprojekter skaber yderligere rift om søfolk

  0
  REKLAMA

  Der er tusindvis af arbejdspladser i etableringen af grøn energi. Det viser en analyse, som Danske Rederier, Dansk Energi og Wind Denmark har fået udarbejdet af konsulenthuset QBIS.

  Folketingets nylige beslutning om en klimahandlingsplan med etablering af to energiøer med havvindmøller og en havvindmøllepark ved Hesselø vil kræve 85.000 årsværk over 25 år, heraf omkring 47.000 i opførelsesperioden, viser QBIS-analysen.

  ”Havvind er blevet en stor forretning for rederierne, og tæt på 200 danske fartøjer beskæftiger sig med havvind. Det skaber jobs i Det Blå Danmark – ikke mindst i yderområderne, og vi kan se nu, at for hver gigawatt havvind, der opsættes, vil 1.400 årsværk tilfalde de søfarende. Det er allerede stort, og det kan blive endnu større,” siger Anne H. Steffensen, adm. direktør i Danske Rederier. 

  Men spørgsmålet er så, om der er danske søfolk nok til at besætte de mange stillinger. Det tvivler Peter Lytzen, der er topchef i Esvagt i Esbjerg på.
  I dag har virksomheden omkring 1.000 søfolk ansat, og allerede i dag er der udfordringer med at skaffe medarbejdere.

  »Jeg har læst rapporten og synes, at det er nogle voldsomme tal. Men er bare en del af det virkelighed, er det også  nok for et selskab som Esvagt. Det er den ene del. Den anden del er, at vi som industri skal huske, at vi skal have medarbejdere til det her,« siger Peter Lytzen til Berlingske.

  “Allerede i dag kan vi jo ikke få de danske søfolk, som vi har behov for i Esvagt,” fastslår han og peger på det store behov for at arbejde strategisk med efteruddannelse og opkvalificering, hvis vi ikke skal løbe ind i problemer på arbejdsmarkedet, skriver Berlingske.

  (Visited 14 times, 1 visits today)