Vild dag: US-råoliepris sendt i minus

  0
  REKLAMA

  Vildt. Vanvittigt. Historisk. Et totalt kollaps, som det der skete mandag på den amerikanske oliebørs i New York, er aldrig set før. Ingen ønskede at købe amerikansk råolie til levering i maj, fordi det ikke er muligt at skaffe lagerkapacitet omkring USA´s centrale olielagre i Cushing, Oklahoma, hvor råolien fra Texas leveres.

  Derfor faldt prisen fra godt 18 dollar fredag til minus 37,63 dollar/tønde mandag.

  At de landbaserede amerikanske olielagre på det nærmeste er ved at løbe over, gav til gengæld kursen på tankskibs-aktier et kraftigt skub opad.

  Teekay Tankers steg med 21 pct. Nordic American Tankers med 19 pct., Diamond S Shipping med 16 pct, Frontline med 13 pct. mens Tsakos Energy Navigation fik løftet aktiekursen med 11 pct. Alle selskaber har en betydelig flåde af råolie tankskibe, der nu i stigende omfang bliver hyret til flydende lager kapacitet.

  Det totale kollaps i efterspørgslen efter olieprodukter har også betydet, at produkttankskibe nu hyres til oplagring. Og kursen på aktier i Scorpio Tankers og Ardmore Shipping fulgte mandag med op med henholdsvis 18 pct. og 7 pct. skriver TradeWinds.

  Panikken over manglen på lagerkapacitet til den amerikanske råolie, der mandag betød, at producenterne skulle betale for at komme af med olien, var dog tilsynelandende aftaget, da markederne åbnede i Asien for nogle timer siden, skriver Reuters.

  Her blev en tønde West Texas Intermediate olie til levering i maj noteret til 1,76 dollar pr. tønder. En stigning på knap 39 dollar.

  Prisen på en tønde Nordsø-olie til levering i juni lå i i går på godt 25 dollar. Her kan olien afhentes og oplagres på skibe, og her er der – trods et stigende pres – stadig kapacitet, men til voksende priser.

  Redaktionen

  (Visited 5 times, 1 visits today)