Brexit – Fiskemelsfabrikkerne er afventende, men fortrøstningsfulde

0
FF Skagen Foto: Bo Hellum
REKLAMA

Fiskemelsfabrikkerne holder ligesom resten af industrien vejret, indtil der kommer en endelig aftale for briternes udtrædelse af EU. En aftale om fortsat fuld adgang til britisk farvand er særdeles vigtigt for fabrikkerne, som herfra blandt andet aftager store mængder tobis og sild i form af afskær til produktion af fiskemel og fiskeolie. Et stærkt EU forhandlingsmandat giver en vis ro, selvom intet er givet på forhånd.

Forhandlingerne mellem Storbrittanien og EU udskudt på ubestemt tid grundet coronaudbruddet. Men når de for alvor går i gang igen, er FF Skagen fortrøstningsfulde over udfaldet. 

”Vi er meget glade for, at forhandlingsmandatet lægger op til, at en handelsaftale lægger uløseligt sammen med en fiskeriaftale,” siger CEO i FF Skagen, Johannes Palsson.

Tobissæsonen er en af de vigtigste sæsoner for fiskemelsfabrikkerne, og op mod halvdelen af denne art bliver fisket i britisk farvand, mens det samme gør sig gældende for omkring 70 % af sildefangsterne. Men for FF Skagen er det fiskernes situation, der kommer i første række.

”I første omgang er vi meget optagede af at støtte op omkring vores leverandører, så de får mulighed for fortsat at fiske i britisk farvand,” siger CEO i FF Skagen, Johannes Palsson.

Sådan kan fiskemelsfabrikkerne rammes
Hvis det ender således, at briterne får tilkæmpet sig den fulde ret til eget farvand, vil fiskemelsfabrikkerne i stedet forsøge at aftage de britiske landinger, da deres fiskemelsindustri er væsentligt mindre end i Danmark.

”Der skal ikke herske tvivl om, at vi selvfølgelig helst vil beholde fiskeriet på danske hænder. Men hvis ikke de danske fiskere må fortsætte fiskeriet, så kommer der højst sandsynligt til at blive nogle britiske landinger hos os i stedet,” siger CEO i TripleNine, Jes Bjerregaard.

Det vil imidlertid langt fra sikre, at fabrikken kan køre videre i samme grad som i dag.

”Sidenhen vil der jo være en sandsynlighed for, at briterne selv udvider kapaciteten til at aftage proteinfisk. Uanset om det bliver tilfældet eller ej, vil der være fare for, at vi bliver nødt til at lukke dele af vores anlæg ned,” siger Jes Bjerregaard.

Balance mellem fortoldning af råvare og færdigvare
I tilfælde af at briterne selv får retten til eget farvand, er det uhyre vigtigt, at der kommer en balance mellem fortoldningen af råvare og færdigvare, understreger CEO i FF Skagen, Johannes Palsson.

”Der arbejdes på toldfrihed for produkter, men det er også tvingende nødvendigt, at der bliver toldfrihed på råvarer,” siger Johannes Palsson.

(Visited 3 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here