Forskere oplevede fiskeriet i praksis

0
(Arkivfoto)
REKLAMA

Det pelagiske fiskerfartøj S144 Themis inviterede to forskere fra DTU Aqua med på et fiskertogt i Østersøen. Målet med turen var  at skabe grobund for en god og givtig dialog mellem fisker og forsker, så fiskernes viden om fiskeriet kan gå hånd i hånd med forskernes biologiske viden om fiskebestande.

Det er ikke altid, at fiskere og forskere er enige om, hvad der gemmer sig under havoverfladen: Men hvem er klogest? Den der har læst bog om det eller en, der har prøvet det selv? Svaret ligger nok i noget af begge dele. Det er derfor givtigt for både fisker og forsker, at de to parter kan have en god dialog og et godt samarbejde med hinanden. Rederiet Themis  med base i Skagen har netop haft to forskere fra DTU Aqua med om bord på det pelagiske fiskefartøj S144 Themis. De to forskere skulle opleve, hvordan fiskeriet efter brisling foregår i den østlige Østersø.  

– Vi vil meget gerne vise forskerne, hvordan fiskeriet foregår, når vi er på havet. Samtidig synes vi, at det er vigtigt, at vi har en god dialog med forskerne, siger Bjørn Ryberg skipper på S144 Themis

En god dialog giver mulighed for,  at fiskernes viden i sammenhæng med forskernes viden, bedre kan give de mest præcise bestandsvurderinger, som danner grundlag for fiskernes kvoter.  Det var også en glad forsker, der gør status over turen om bord på S144 Themis.

– En god dialog med fiskerne er vigtig, da de skal have tillid til, at de data, som de giver os, bliver brugt hensigtsmæssigt. Dataindsamlingen er ikke en kontrol fra vores side. Det er i alles interesse, at bestandsvurderingerne er så præcise som muligt, og her er fiskernes prøver fra fangsten et vigtigt element, siger sektionsleder hos DTU Aqua Marie Storr-Paulsen, der sammen med sin kollega hos DTU Aqua specialkonsulent Kirsten Birch Håkansson var med på fiskeri i fem dage.

De to forskere fra DTU AQUA Marie Storr-Paulsen og Kirsten Birch Håkansson fik nyttig viden med hjem

Nyttig viden
Forskerne fik under fiskeriet også nyttig viden med hjem fra turen omkring de vigtige prøvetagninger af fangsten.

– På et stort og automatiseret fartøj fik vi indblik i, hvor i processen det giver mest mening at tage prøverne af fangsten, fortæller Marie Storr-Paulsen. der håber, at forskernes deltagelse i et fisketogt på S144 Themis kan være med til at dialogen mellem fiskere og forskere udvides, så det i fremtiden kan føre til mere og bedre data, der kan bruges i bestandsvurderingerne

(Visited 10 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here