Dansk fiskeri tabte pusten sidste år

0
Arkivfoto
REKLAMA

Ved årsskiftet er det udover fyrværkeri og champagne også tid for at gøre status over det gamle år. For dansk fiskeri var der måske ikke så meget gang i champagnepropperne, som de foregående årsskifter, idet omsætningen i 2019 tabte lidt af pusten.

Omsætningen i dansk fiskeri kunne nemlig i 2019 ikke helt leve op til de seneste års resultater, hvor fiskeriet de tre foregående år har leveret en årlig landingsværdi på omkring 3,5 mia. kroner. Det viser foreløbige tal fra Fiskeristyrelsen.

Fald på 13 procent
I 2019 har fiskeriet skabt en samlet landingsværdi på 3,2 mia. kroner. Det er 13 procent lavere en i rekordåret 2016, hvor værdien lød på knap 3,7 mia. kroner og 9 procent lavere end omsætningen i  2018 lød på godt 3,5 mia. kroner.

To sværvægtere koster i konsumomsætningen
I forhold til 2018 er det både omsætningen i konsum- og industrifiskeriet som har tabt pusten. Konsumomsætningen er faldet fra 2.648 mio. kroner i 2018 til 2.499 mio. kroner i 2018 og omsætningen. Et fald på 6 procent.  Det var især to af sværvægterne i dansk konsumfiskeri torsk og rødspætter, der står for faldet, selvom priserne generelt har været gode for de to arter. Det er således mindre landingsmængder af de to arter, der har presset omsætningen i 2019. De pelagiske arter sild og makrel, som har stor vægt i den samlede omsætning i dansk frisker, har derimod holdt skansen i 2019.

Færre tobis kan ses i industriomsætningen
I industrifiskeriet faldt omsætningen med 17 procent fra 863 mio. kroner i 2018 til 736 mio. kroner i 2019. Det var endnu en gang de store udsving i tobiskvoten, som påvirker omsætningen i industrifiskeriet, og faldet i omsætningen kan tilskrives mindre mængder tobis fanget i 2019.

Svært 2020 i sigte
Når de danske fiskere vender blikket mod 2020, er der desværre udsigt til et øget pres på omsætningen. Det er mindre kvoter – primært for torsk – der kommer til at gøre ondt i 2020.

(Visited 4 times, 1 visits today)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here