Blot en skibslængde fra grundstødning

  0
  REKLAMA

  Viking Sky havde 915 passagerer og 458 besætningsmedlemmer ombord, da alle skibets motorer kl. 13.58 den 23. marts lukkede ned. Om morgenen var der blevet registeret 18 alarmer for lavt olietryk, der dog ikke førte til nogen reaktion.

  Men endnu en alarm var gået kort tid inden motorerne satte ud, en for en. Skibets befandt sig på det tidspunkt i et notorisk farligt farvand ud for Norges kyst ved Hustadvika i en stormende kuling med bølger på 9-10 meter.
  Kaptajnen beordrede begge ankre kastet, men lige lidt hjalp det. Skibet drev med 6-7 knob mod kysten og de farlige skær.

  Og Viking Sky var ifølge den foreløbige rapport fra den norske havarikommission blot en skibslængde fra at grundstøde, da det omkring 14.30 var lykkedes at få startet to af motorerne, der lige præcis kunne stabilisere skibet og opretholde langsom fart frem.

  På det tidspunkt havde kaptajnen slået alarmen, der satte en stor redningsindsats i gang med evakuering af omkring halvdelen af passagerne i helikoptere. Det var for farligt at sætte redningsbådene i vandet, vurderede kaptajnen.

  Den første slæbebåd ankom til stedet kl. 16.40, men det var umuligt at få trosser ombord på Viking Sky på grund af stormen. Derfor fortsatte evakueringen natten igennem, indtil vinden næste morgen aftog og det blev muligt at få trosser ombord på skibet, der derefter blev eskorteret til havnen i Molde.

  Undersøgelsen af årsagen til blackouten viser, at der var for lidt smøreolie i tankene til dieselgeneratorerne. Niveauerne lå på 28-40 pct. eller blot halvdelen af det niveau, som MAN anbefaler.
  Det betød, at generatorerne lukkede ned en efter en i løbet af 19 minutter som følge af tab af olietryk på grund af den for lille mængde smøreolie i tankene og skibets rulning i stormen, fremgår det af rapporten.

  Da det igen lykkedes at få liv i to af motorerne, havde Viking Sky allerede passeret hen over eller meget tæt på skær blot få meter under havoverfladen og var altså blot en skibslængde – ca. 230 meter – fra en grundstødning, der kunne have blevet fatal.

  Læs rapporten fra den norske havarikommission HER.

  Kilde:Den norske havarikommission.

  (Visited 9 times, 1 visits today)