Fortsat mystik: Er olien solgt – og til hvem?

  0
  REKLAMA

  “Trods talrige trusler fra USA, har tankeren solgt olien på havet til et privat selskab og har ikke overtrådt nogen forpligtelser,” udtalte Hamid Baeidinejad, iransk udsending i London, til det iranske nyhedsbureau IRNA.

  “Det er det private selskab, der ejer olien, der bestemmer hvor det skal hen,” sagde han videre og fulgte op på twitter med en besked om, at han havde understreget overfor den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, at “aktionen mod tankskibet med iranske olie ombord var en overtrædelse af internationale love”.

  Ifølge Iran har tankskibet nu losset olien efter at have været i havn et eller andet sted på den østlige Middelhavskyst.

  Satellitfotos har vist, at skibet angiveligt har ligget for anker ud for den syriske havneby Tartus, hvilket ifølge den – nu tidligere – amerikanske sikkerhedsrådgiver, John Bolton, beviste, at olien var leveret i Syrien.

  Skibet, der blev opbragt af britiske flådefartøjer ved Gibraltar i juli, blev løsladt i august på baggrund af en underskrevet erklæring om, at det ikke ville losse de 2,1 mio. tønder olie i Syrien, der er omfattet af EU-sanktioner.

  “Iran har vist en komplet mangel på respekt overfor egne underskrevne forsikringer omkring Adrian Darya 1,” udtalte Doninic Raab onsdag.

  “Dette salg til Syriens brutale regime er en del af et adfærdsmønster fra den iranske regering, der er designet til at forstyrre sikkerheden i regionen,” tilføjede den britiske udenrigsminister.

  Men hvor er olien? Er den losset i Tartus, som mere end antydet af amerikanerne og den britiske udenrigsminister, eller i en anden havn?

  Ifølge TankerTrackers, der har analyseret billeder af skibet fra Planet Labs, var olien tirsdag fortsat ombord på skibet, da det lå for anker ud for Baniyas i Syrien.

  “Og at foretage en ship-to-ship overførsel vil kræve en suezmax,” siger Samir Madani fra TankerTrackers.

  Fortsættelse følger – uden tvivl.

  TradeWinds.

  (Visited 7 times, 1 visits today)