Britisk udenrigsminister: Hjælp os i Hormuz

  0
  REKLAMA

  Det var Irans tilbageholdelse af det britiske flagede Stena Impero i Hormuzstrædet i sidste måned, der var medvirkende til at Storbritannien tilsluttede sig den USA-ledede mission om at beskytte handelsskibe i området.

  USA og Storbritannien har opfordret andre europæiske lande herunder Tyskland og Frankrig til at deltage. Men de to store lande har hidtil afvist opfordringen af frygt for, at det kunne føre til en åben konflikt med Iran.

  Dertil kommer, at Iran ville kunne tolke landenes deltagelse som en støtte til USA´s sanktioner mod landet i kølvandet på Trump´s opsigelse af atomaftalen. En aftale, som de europæiske lande fortsat – omend med begrænset held – forsøger at holde i live. Mange europæiske virksomheder har trukket sig fra Iran af frygt for at blive ramt af amerikanske sanktioner.

  Men på mødet mellem udenrigsministrene i dag, vil Dominic Raab gentage opfordringen, fremgår det af en pressemeddelelse fra det britiske udenrigsministerium.

  “Vi har brug for den stærkest mulige internationale støtte for at kunne tackle truslerne mod den internationale skibsfart i Hormuzstrædet,” sagde den britiske udenrigsminister inden mødet i dag i Helsinki.

  Angela Merkel sagde, at en mulig separat europæisk forsvarsoperation vil blive drøftet på mødet, selvom hendes udenrigsminister, Heiko Maas, tidligere har givet udtryk for, at en sådan operation ville blive langsommelig at få sat i verden.

  Tyskland ønsker således ikke at gå ind i en USA-ledede operation i Hormuz, mens den britiske udenrigsminister søger at holde balancen mellem på den ene siden deltagelsen i Hormuz og på den anden siden den fortsatte opbakning til atomaftalen med Iran.

  “Atomaftalen er den eneste på bordet, der kan forhindre Iran i at få atomvåben, og vi vil fortsat arbejde sammen om at opmuntre Iran til at opfylde aftalen fuldt ud,” hedder det i udtalelsen fra Dominic Raab.

  Redaktionen

  (Visited 6 times, 1 visits today)