“Jeg står tilbage med en meget tom fornemmelse. Kunne myndighederne have gjort mere? Kunne Danmark have sat ind på anden vis? Er det fordi, der ikke har været det rigtige samspil mellem danske myndigheder, at man har skubbet sagen foran sig, og at der måske er helt uskyldige mennesker, der er blevet dræbt, siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen til DR.
Selvom fem danske myndigheder ifølge DR blev bekendt med den amerikanske mistanke, fortsatte Dan-Bunkering angiveligt med at være involveret i levering af mindst 20.000 ton jetbrændstof til brug i Syrien syv måneder efter USA´s første advarsel i oktober 2016.
“Det viser amerikanske retsdokumentere, oplysninger fra centrale kilder og aktindsigter, DR har fået i sagen,” skriver DR.
Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard mener, at “det lugter af, at der er nogen, der har sovet i timen”, mens Naser Khader fra de konservative kalder det “en skandale”.
Udover Udenrigsministeriet var Bagmandspolitiet, Politiets Efterretningstjeneste, Erhvervsstyrelsen og Fyns Politi advaret om Dan-Bunkerings mulige rolle, viser DR’s oplysninger i sagen.
EU besluttede 12. december 2014 at forbyde europæiske virksomheder at sælge, levere, overføre eller eksportere jetbrændstof til brug i Syrien.
Dan-Bunkering, der hverken er sigtet eller tiltalt i sagen, har afvist at have overtrådt EU´s sanktioner mod Syrien.
Kilde: DR