Vejle byråd vedtog i december i fjor en ny ejerstrategi for Vejle Havn som betyder, at alle virksomheder på den nordlige del af havnen får opsagt deres lejemål i 2030. Arealet skal herefter udlægges til byudvikling, mente byrådet.
Men det er reelt blot et stykke papir med en vision, en politisk aftale. Det er ikke en forvaltningsmæssig bindende beslutning, fastslår Trafik- Bygge- og Boligstyrelsen i et svar på en klage fra Danske Havnevirksomheder.
Klagen gik på, at den nye ejerstrategi er i strid med havnelovens ord om, at at havnearealer skal udlejes til havnerelaterede formål, og at kommunalbestyrelsen skal varetage havnens interesser.
Men klagen blev afvist, fordi der altså ikke er tale om en beslutning i forvaltningsmæssig forstand.
Det var præcis den samme begrundelse, der blevet givet for nylig i en lignende sag fra Kolding.
Men hvad skal havnevirksomhederne så regne med? Formanden for Danske Havnevirksomheder, Klaus G. Andersen, er på den ene side tilfreds med, at der ikke er truffet beslutninger om at afvikle havnene i Kolding og Vejle og opsige lejekontrakterne.
Men på den anden side skaber situationen stor usikkerhed:
“Det er dog helt overordnet en stærkt uhensigtsmæssig situation, at en politisk beslutning i et byråd kan hensætte en hel branche i usikkerhed. Det er ikke særligt befordrende for private investeringer og for effektivitet og konkurrencekraft. Derfor er vi nødt til at fastholde ønsket om, at der på nationalt niveau indføres en bedre beskyttelse af private virksomheder på havne. Det kunne f.eks. være i den kommende revision af havneloven,” siger Klaus G. Andersen i en pressemeddelse.
Havneloven ligger formentlig blandt de øverste i bunken af opgaver, der venter den kommende trafikminister.
Redaktionen